«Πρώτο ένσημο»: Επιβεβαιώσει το "100αρικο" ο Χατζηδάκης -Όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος - Aftodioikisi.gr
Τρίτη
7
Φεβρουάριος
Back

«Πρώτο ένσημο»: Επιβεβαιώσει το “100αρικο” ο Χατζηδάκης -Όλες οι λεπτομέρειες του προγράμματος

Μόλις 100 ευρώ το μήνα για ένα εξάμηνο θα καταλήγουν στην τσέπη του εργαζόμενου από το περιβόητο πρόγραμμα με τον τίτλο: Διευκόλυνση της πρόσβασης νέων χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία στην αγορά εργασίας» ή όπως έγινε πιο γνωστό «πρώτο ένσημο» που εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και εξειδίκευσε σήμερα ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης. 

Από τα 1.200 ευρώ του εξαμήνου μέσω του συγεκριμένου προγράμματος τα 100 ευρώ θα πηγαίνουν στον εργοδότη και τα υπόλοιπα 100 ευρώ στον εργαζόμενο.  Για εργασία μερικής απασχόλησης, που αντιστοιχεί περίπου στο 50% της πλήρους, θα δίνεται το ήμισυ του ποσού», πρόσθεσε ο κ. Σταϊκούρας.

Δηλαδή, στην ουσία η κυβέρνηση αυξάνει τον μισθό των νεοπροσλαμβανόμενων νέων από 560 σε 660 ευρώ. Ενώ για τους εργοδότες που με προγράμματα του ΟΑΕΔ έχουν μείωση του κόστους εργαζόμενου τουλάχιστον 50%, η μείωση σε αυτή την περίπτωση περιορίζεται σε 100 ευρώ!!!

Ειδικότεραq

Για πρόσληψη πλήρους απασχόλησης νέων 18-29 ετών, προβλέπεται επιδότηση 1200 ευρώ. Τα 600 ευρώ θα πάνε στον εργαζόμενο και τα 600 ευρώ στον εργοδότη. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από την 1/1/2022, σε συνέχεια νομοθετικής ρύθμισης που θα έλθει σύντομα στη Βουλή, σημείωσε.

Την ευθύνη για το πρόγραμμα θα την έχει το Υπουργείο Εργασίας, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται απλό ρήτρα διατήρησης θέσεων εργασίας αντίστοιχη με ρήτρα που ισχύει σε άλλα προγράμματα, σημείωσε ο Υπ. Εργασίας.

Επίσης, θα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα όπως π.χ. για εκείνο των 150.000 θέσεων εργασίας (κάλυψη εισφορών).

Θα μπορεί να συνδυασθεί με άλλα προγράμματα του ΟΑΕΔ και θα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης στο 50% σε σχέση με τις θέσεις με της πλήρους απασχόλησης

Τούτο το πρόγραμμα καλύπτει όλους τους νέους και όχι μία συγκεκριμένη κατηγορία νέων, όπως συμβαίνει με τα περισσότερα προγράμματα του ΟΑΕΔ, σημείωσε ο ίδιος.

Σημαντικό, επίσης, είναι πως κινητοποιεί τον ίδιο το νέο, χωρίς μεσολάβηση του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη.

Το κόστος του προγράμματος για το 2022 και 2023 σε 42 εκατ. ευρώ. Με αυτό το πρόγραμμα θα καλυφτούν 35.000 θέσεις. Αν κριθεί αναγκαίο και υπάρχει ζήτηση, μπορεί να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, τόνισε ο Υπ. Εργασίας.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!