συντάξεις-προσοχή-στην-παγίδα-μετά-1366395
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ | 17.12.2024 | 06:54

Συντάξεις: Προσοχή στην «παγίδα» μετά τα 40 έτη (παράδειγμα)

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οσοι έχουν ήδη 40ετία συμφέρει να αποχωρήσουν το συντομότερο, γιατί η παραμονή δεν τους αποδίδει παρά ελάχιστα στη σύνταξη. Την παραπάνω ανάλυση έκανε το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις» του Ελ. Τύπου και εξηγεί:

«Ο λόγος που δεν συμφέρει να μείνουν (εκτός αν έχουν αποφασίσει διαφορετικά) είναι γιατί πέφτει απότομα η ανταποδοτικότητα των εισφορών και η προσαύξηση στη σύνταξη για κάθε έτος μετά το 40ό είναι μόλις 0,5%, όταν μέχρι τα 40 έτη η προσαύξηση «τρέχει» με 2,55% ετησίως».

Για παράδειγμα:

*Ασφαλισμένος με 40 έτη και συντάξιμο μισθό 1.900 ευρώ, αν κάνει αίτηση τον Δεκέμβριο του 2024, θα πάρει σύνταξη 1.409 ευρώ (μαζί με την αύξηση 2,4%). Αν κάνει αίτηση τον Ιούνιο του 2025, θα πάρει 1.190 ευρώ και με αίτηση τον Δεκέμβριο του 2025 θα πάρει παραπάνω μόνον 9 ευρώ και η σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 1.418 ευρώ! Ενώ με αίτηση στο τέλος του 2025 η αύξηση θα είναι μόνον 14 ευρώ, με τη σύνταξη στα 1.423 ευρώ. Ο λόγος που «κουρεύονται» οι αυξήσεις είναι γιατί τα ποσοστά αναπλήρωσης σταματούν ουσιαστικά να αυξάνονται μετά τα 40 έτη.

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.