Παρασκευή
22
Σεπτέμβριος
Back

Δημόσιο-συντάξεις & εφάπαξ: Πώς θα δίνονται

Αλλάζει το «τοπίο» για τους ασφαλισμένους του Δημόσιο, σε ότι έχει να κάνει την έκδοση συντάξεων.

Οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης του Δημοσίου, διεκπεραιώνονται με πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία, ακόμη και με χρόνους διαδοχικής ασφάλισης.

Το χρονοδιάγραμμα πλέον είναι το εξής:

Με την έκδοση της κύριας σύνταξης για 7 στις 10 νέες αιτήσεις του Δημοσίου ξεκλειδώνει η πληρωμή του εφάπαξ εντός δύο μηνών και ακολουθεί η απονομή της επικουρικής σύνταξης, η οποία εκδίδεται σε λιγότερο από 3 μήνες.

Το κλειδί για να βγαίνει η σύνταξη με αυτοματοποιημένη διαδικασία (σύνταξη-εξπρές) είναι να υπάρχει πλήρης εικόνα των υπηρεσιακών μεταβολών των υπαλλήλων στο Δελτίο Ατομικής και Υπηρεσιακής Κατάστασης (ΔΑΥΚ).

Στο ΔΑΥΚ είναι καταγεγραμμένος ο χρόνος ασφάλισής τους στο Δημόσιο, οι αμοιβές και οι συντάξιμες αποδοχές τους από κάθε θέση που υπηρέτησαν, μετατάχθηκαν ή αποσπάστηκαν, τα επιδόματα που προσαυξάνουν τον συντάξιμο μισθό (όπως το επίδομα θέσης, και το ανθυγιεινό), αλλά και οι επιπλέον εισφορές που κατέβαλαν όσοι ανήκουν στα βαρέα των δήμων (με το επασφάλιστρο 4,3%), οι οποίες πριμοδοτούν το ποσό της σύνταξης.

Όπως μάλιστα σημειώνει ο Ελ. Τύπος, για τρεις κατηγορίες συνταξιοδοτούμενων από το Δημόσιο, τους εκπαιδευτικούς, τους πολιτικούς υπαλλήλους και τους υπαλλήλους των δήμων που έχουν κατά κανόνα όλα τα χρόνια στο Δημόσιο, η σύνταξη μπορεί να βγει από τον ΕΦΚΑ με την αξιοποίηση των ασφαλιστικών τους δεδομένων που έχουν καταχωρισθεί στο ΔΑΥΚ.

Για τις ίδιες κατηγορίες, ακόμη και όταν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση με Ταμεία όπως το ΙΚΑ και ο ΟΑΕΕ, η σύνταξη δεν καθυστερεί, καθώς ο ΕΦΚΑ αντλεί τα στοιχεία του διανυθέντος χρόνου μέσω του συστήματος ΑΤΛΑΣ.

Σε αυτές τις τρεις κατηγορίες θα προστεθούν ως τον Σεπτέμβριο και οι υπάλληλοι των Ειδικών Μισθολογίων, καθώς και οι ασφαλισμένοι όλων των κλάδων που, εκτός από το Δημόσιο, έχουν και ασφαλιστεί και σε άλλα Ταμεία, όπως ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ κ.λπ.

Οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του χρόνου αναμονής για την έκδοση της σύνταξής τους ζητώντας καταμέτρηση του ασφαλιστικού τους χρόνου μια πενταετία ή τριετία πριν βγουν στη σύνταξη, ώστε όταν υποβάλουν την αίτησή τους να βγουν ταυτόχρονα η κύρια σύνταξη, η επικουρική και το εφάπαξ.

Ο χρόνος αναμονής ωστόσο δεν έχει εκλείψει για πολλές από τις παλαιότερες αιτήσεις και οι λόγοι είναι είτε επειδή δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία στα ΔΑΥΚ των υπαλλήλων είτε γιατί έχουν διαδοχική ασφάλιση σε Ταμεία όπου δεν έχουν καταχωρισθεί οι χρόνοι ασφάλισης.

Τελευταία νέα:

 

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Ανοίγουν ξανά σήμερα οι αιτήσεις

Ταμείο Ανάκαμψης -Κομισιόν: Ζητά συστηματική & αποτελεσματική συμμετοχή των ΟΤΑ

Εκλογές: Τα 32 κόμματα που θα συμμετέχουν στις κάλπες της 25ης Ιουνίου

Καιρός-Μαρουσάκης: Έρχονται δύσκολα Κυριακή &  Δευτέρα – Νέο κύμα κακοκαιρίας την επόμενη εβδομάδα

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!