καταγγελία-κοινωνικός-τουρισμός-η-δυ-1320157
ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ | 23.05.2025 | 20:28

Καταγγελία -Κοινωνικός Τουρισμός: Η ΔΥΠΑ τιμωρεί δικαιούχους επιβάλλοντας ποινές αποκλεισμού

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Η Δ.ΥΠ.Α. τιμωρεί τους δικαιούχους της επιβάλλοντας ποινές αποκλεισμού. Δεν απορροφήθηκαν τα κονδύλια στον κοινωνικό τουρισμό συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών. Εμειναν 10.524 επιταγές από τις 25.000 χωρίς δικαιούχους μετά την έκδοση των προσωρινών αποτελεσμάτων! Δηλαδή περίπου 1.263.000 ευρώ από τα συνολικά 3.000.000 ευρώ δεν πρόκειται να εκταμιευτούν!

Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωση του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΑΕΔ -ΤΟΕΕ – τΟΕΚ (ΠΑΝΣΥΠΟ), σημειώνοντας ότι η Διοίκηση της ΔΥΠΑ «δεν στέλνουν ειδοποιήσεις σε όσους συμμετείχαν στο νέο πρόγραμμα 2025-26 ότι έχουν βγει τα αποτελέσματα για να το αντιληφθούν και να καταθέσουν τις ενστάσεις τους»!

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΠΑΝΣΥΠΟ:

Κοινωνικός τουρισμός Δ.ΥΠ.Α. για συνταξιούχους ελεύθερους επαγγελματίες. Αντιγράφουμε από το Δελτίο Τύπου της Δ.ΥΠ.Α. «Το πρόγραμμα ξεκινάει φέτος την 01.06.2025, νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, και θα υλοποιηθεί έως την 31.05.2026. Αφορά σε 25.000 επιταγές και ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3 εκ. ευρώ. Δικαιούχοι του προγράμματος είναι συνταξιούχοι του e ΕΦΚΑ – πρώην ΟΑΕΕ που έχουν υποχρέωση καταβολής αντίστοιχης εισφοράς ύψους 1 ευρώ για τη συγκεκριμένη παροχή (παρ. 5 του άρθρ. 69 του ν. 3863/2010). »

Χθες, ανακοινώθηκαν το προσωρινά αποτελέσματα του προγράμματος με αριθμό επιτυχόντων δικαιούχων. 14.476 !! Δηλαδή 10.524 επιταγές χωρίς δικαιούχους, το 42% δηλαδή των επιταγών και του προϋπολογισμού. Δηλαδή περίπου 1.263.000€ από τα 3.000.000 € δεν πρόκειται να εκταμιευτούν !!

Τα Ρεκόρ της Δ.ΥΠ.Α. δεν σταματάνε!!

Στους πίνακες αποκλειόμενων περιλαμβάνονται 29.288 ως αποκλειόμενοι δικαιούχοι και 7.732 ως αποκλειόμενα ωφελούμενα μέλη.

Και ενώ υπάρχουν τόσες χιλιάδες αποκλειόμενοι η Δ.ΥΠ.Α. έδωσε μόνο λίγες ώρες προθεσμία για τις ενστάσεις σήμερα Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα.

Το πρόβλημα με όσους προγραμματίζουν την υλοποίηση των προγραμμάτων από τη Διοίκηση της Δ.ΥΠ.Α. φαίνεται ότι δεν έχει λυθεί αφού ταυτόχρονα τρέχουν πολλά προγράμματα από την ίδια Υπηρεσία της Ασφάλισης Δ.ΥΠ.Α. με αποτέλεσμα οι λίγοι υπάλληλοι σε κάθε τμήμα να μην προλαβαίνουν να πάρουν ανάσα, εξετάζοντας αιτήσεις, δικαιολογητικά, ενστάσεις να απαντούν ταυτόχρονα σε ερωτήσεις δικαιούχων και των παρόχων και δεν συμμαζεύεται (δύο προγράμματα κοινωνικού τουρισμού, κατασκηνώσεις, πιλοτικό επίδομα ανεργίας κ.α) !!

Κανένας απολύτως σεβασμός στους δικαιούχους που πληρώνουν τις εισφορές τους, κανένας απολύτως σεβασμός στους εργαζόμενους που καλούνται να διεκπεραιώσουν τις αιτήσεις με τα ηλεκτρονικά συστήματα είτε να κρασάρουν είτε να υπολειτουργούν!!

Και δεν φτάνει αυτό, ενώ έχουν στείλει ειδοποιήσεις σε δικαιούχους (και μή) για να ενεργοποιήσουν τις επιταγές τους στο πρόγραμμα που τρέχει, δεν στέλνουν ειδοποιήσεις σε όσους συμμετείχαν στο νέο πρόγραμμα 2025-26 ότι έχουν βγει τα αποτελέσματα για να το αντιληφθούν και να καταθέσουν τις ενστάσεις τους. Για άλλη μια φορά, όποιος προλάβει τον Κύριο είδε!!

Δυστυχώς η Δ.ΥΠ.Α. από την παρακράτηση της συγκεκριμένης εισφοράς των συνταξιούχων ελεύθερων επαγγελματιών φαίνεται ότι φουσκώνει ένα κουμπαρά από αδιάθετα κονδύλια την ίδια ώρα που χιλιάδες συμπολίτες μας δεν τους περισσεύουν για να πάνε ούτε λίγες ημέρες διακοπές.

Η Δ.ΥΠ.Α. τιμωρεί όσους δεν εξαργύρωσαν τις επιταγές τους, έχει θέσει αυστηρά κριτήρια επιλογής δικαιούχων και μένουν πολλά εκατομμύρια στα διαθέσιμα αποθεματικά της από την συγκεκριμένη εισφορά.

Θα μπορούσε να αφαιρέσει τους αποκλεισμούς και τις ποινές, να εκπονήσει διαφορετικά προγράμματα τουρισμού με όσα κονδύλια δεν εκταμιεύονται όπως οργανωμένα εκδρομικά με συνοδούς αλλά δεν κάνει τίποτα.

Και εις ανώτερα !! 

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.