δημόσιο-στον-αέρα-το-πρόγραμμα-επιμ-407112
ΔΗΜΟΣΙΟ | 24.01.2020 | 13:49

Δημόσιο: Στον «αέρα» το πρόγραμμα επιμόρφωσης Δ.Ε. υπαλλήλων

Στις ελληνικές καλένδες η ικανοποίηση ενός πάγιου αιτήματος των δημοσίων υπαλλήλων για μικροπολιτικές σκοπιμότητες; Κωλυσιεργία από πλευράς κυβέρνησης εντοπίζεται στην εφαρμογή του επιμορφωτικού προγράμματος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) για την απόκτηση Πιστοποιητικού Διοικητικής Επάρκειας από δημοσίους υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Δ.Ε.), το οποίο θεσπίστηκε επί θητείας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Το πρόγραμμα θεσπίστηκε (Ν.4590/2018) προκειμένου να αποκτήσουν οι Δ.Ε. υπάλληλοι δυνατότητα επιμόρφωσης σε σύγχρονες διοικητικές μεθόδους και στη χρήση νέων τεχνολογιών, για να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες της εποχής μας. Παρέχει δε κίνητρα επιμόρφωσης. Οι κάτοχοι του πιστοποιητικού, προβλέπει ο νόμος, θα μειώνουν κατά ένα έτος τον χρόνο που απαιτείται για τη βαθμολογική τους εξέλιξη και θα αποκτούν πρόσθετη μοριοδότηση 30 μονάδων στις διαδικασίες επιλογής προϊσταμένων. Το πρόγραμμα προβλέφτηκε ως ανταπόκριση σ’ ένα πάγιο αίτημα των δημοσίων υπαλλήλων, ιδιαίτερα επιτακτικό από πλευράς εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση, οι οποίοι -ιδιαίτερα στους μικρούς δήμους- υποχρεώνονται από την καθημερινότητα να ασκούν πολυεπίπεδα καθήκοντα και πολλές φορές να αναλαμβάνουν και θέσεις ευθύνης, δεδομένης της υποστελέχωσης των φορέων όπου εργάζονται.

Επί προηγούμενης κυβέρνησης και διοίκησης ΕΚΔΔΑ είχαν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες προπαρασκευαστικές ενέργειες και εκκρεμούσε μόνο η αποδοχή της εισήγησης του ΕΚΔΔΑ και η έκδοση σχετικής υπουργικής απόφασης – διαδικασία που ανεστάλη προσωρινά μετά την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Έξι μήνες μετά τις εκλογές η νέα ηγεσία του ΕΚΔΔΑ αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών που έχει στα χέρια του την εισήγηση δεν έχουν προβεί σε καμία σχετική ενέργεια. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από το να στερούνται αυτή τη στιγμή χιλιάδες υπάλληλοι Δ.Ε. τη δυνατότητα ουσιαστικής εκπαίδευσης αλλά και βαθμολογικής και ιεραρχικής εξέλιξης.

Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση της δημόσιας διοίκησης και επικαλείται πρόσφατο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», ο στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η κατάργηση του προγράμματος, αλλά η υλοποίησή του με ελάχιστες τροποποιήσεις σε σχέση με το αρχικό σχέδιο για δύο λόγους: αφενός να παρουσιαστεί ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του προγράμματος οφείλεται αποκλειστικά στην παρούσα κυβέρνηση, αφετέρου να ελεγχθεί πλήρως η διαδικασία, δηλαδή η σειρά επιμόρφωσης φορέων και υπαλλήλων κατά τα πρότυπα των αλλαγών που επιφυλάσσονται για τον «Φιλόδημο».