Δημόσιο: Από σήμερα τα υποχρεωτικά self test -Εξακολουθεί το «μπάχαλο» στους δήμους

Υποχρεωτικό self test για δημόσιους υπαλλήλους- Τι αλλάζει (ΦΕΚ)

Από σήμερα και με απώτατο χρονικό όριο την Κυριακή του Θωμά (9 Μαϊου), πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να υποβληθούν υποχρεωτικά σε self test,  προκειμένου να παρέχουν με φυσική παρουσία την εργασία τους.

Το μέτρο αφορά όλους τους υπαλλήλους του Δημοσίου οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου (apografi.gov.gr) από όπου αντλούνται τα απαραίτητα στοιχεία. Εξαιρούνται του μέτρου των self test οι ένστολοι (προσωπικό Ενόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας κλπ)

Χθες δημοσιεύθηκε η σχετική ΚΥΑ, η οποία προβλέπει τη διαδικασία, τις εξαιρέσεις και τις ποινές.  

Ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε διευκρινίσεις μέσα από έξι ερωτήσεις -απαντήσεις.

Συνεχίζεται το μπάχαλο στους δήμους

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr, με τους υπαλλήλους των δήμων παρατηρήθηκε «μπάχαλο», το οποίο δυστυχώς εξακολουθεί να υφίσταται.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλουν στην ιστοσελίδα εργαζόμενοι:

-Δεν έχουν καταγραφεί και ως εκ τούτου δεν μπορούν να παραλάβουν δωρεάν self test οι ειδικότητες:

*ΔΕ Οδηγοί Αυτοκινήτων

*ΔΕ Χειριστές Εκσκαφικών Μηχανημάτων,

παρότι είναι εργαζόμενοι στην καθαριότητα.

*Υπάλληλοι ΚΕΠ κλάδου Διοικητικού ΔΕ1 και Διοικητικού ΠΕ1.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΣ

Υπενθυμίζεται ότι, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών:

Από τη Δευτέρα 26 Απριλίου επεκτείνεται στο σύνολο των εργαζομένων των δημοσίων υπηρεσιών η υποχρέωση διενέργειας διαγνωστικού ελέγχου (αυτοδιαγνωστικού, rapid ή μοριακού) σε εβδομαδιαία βάση.

Το μέτρο αφορά στους υπαλλήλους που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία εντός ή εκτός των εγκαταστάσεων της υπηρεσίας τους.

Υπενθυμίζεται ότι ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου/ης στον τόπο εργασίας του/της και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο απασχολούμενος/η παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία.

«Υπογραμμίζεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή της συγκεκριμένης απόφασης, ήτοι από τις 26 Απριλίου έως τις 9 Μαΐου, οι εργαζόμενοι δύνανται να υποβάλλονται στον διαγνωστικό έλεγχο νόσησης και να δηλώνουν το αποτέλεσμα αυτού εντός του παραπάνω χρονικού διαστήματος».

Παράλληλα ανακοινώνεται ότι από τις 10 Μαΐου θα αυξάνεται σταδιακά το προσωπικό που θα παρέχει εργασία με φυσική παρουσία στο ελληνικό Δημόσιο και αντιστοίχως θα περιορίζεται το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου συνεχίζουν να απασχολούνται με τηλεργασία ή να απουσιάζουν με ειδική άδεια, εφόσον η φύση των καθηκόντων τους δεν συνάδει με την τηλεργασία.

Επισημαίνεται ότι εξακολουθεί να ισχύει ο περιορισμός των συναντήσεων ομάδων εργασίας με φυσική παρουσία, εφόσον ο αριθμός των συμμετεχόντων υπερβαίνει τους επτά. Σε αυτή την περίπτωση συστήνεται να γίνεται χρήση της τηλεδιάσκεψης ή κάθε άλλου προβλεπόμενου τηλεπικοινωνιακού μέσου.

Σημειώνεται τέλος ότι διατηρούνται σε ισχύ όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού που εφαρμόστηκαν και κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, καθώς και το μέτρο της εξυπηρέτησης του κοινού μέσω προγραμματισμένου ραντεβού.

ΔΗΜΟΣΙΟ, ΜΠΑΧΑΛΟ, ΔΗΜΟΙ, PROTEINOMENA, SELF TEST


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]