ΥΠΕΣ: Υποχρεωτικό το self test σε υπαλλήλους του Δημοσίου -Μέχρι πότε πρέπει να δηλωθεί

Μετά το μπάχαλο που προκάλεσε η κυβέρνηση σχετικά με τη διενέργεια των self test στους δημοσίους υπαλλήλους το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της aftodioikisi.gr εξέδωσε ανακοίνωση σημειώνοντας ότι ναι μεν έχει τεθεί  σε εφαρμογή το υποχρεωτικό μέτρο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self test) σε υπαλλήλους του Δημοσίου, αλλά δίνοντας νέο χρονικό περιθώριο για τη διεξαγωγή του. 

Συγκεκριμένα στην επίσημη ανακοίνωση του, το υπουργείο Εσωτερικών αναφέρει:

Η Κυβέρνηση, με γνώμονα τη σταδιακή αποκατάσταση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών του δημοσίου τομέα με την ταυτόχρονη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς της νόσου του κορωνοϊού (COVID-19), έθεσε σε εφαρμογή το υποχρεωτικό μέτρο του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης (self test) για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους.

Σε ποιους εφαρμόζεται

Το συγκεκριμένο μέτρο εφαρμόζεται στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς, τους στρατιωτικούς δικαστές, καθώς και στις παρακάτω κατηγορίες προσωπικού του Δημοσίου:

  • υπάλληλοι των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄ βαθμού που απασχολούνται στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» 

  • απασχολούμενοι στις πάσης φύσεως υπηρεσίες καθαριότητας των φορέων του δημοσίου τομέα

  • υπάλληλοι των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.)

  • δικαστικοί υπάλληλοι

Υπενθυμίζεται ότι ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος νόσησης διενεργείται υποχρεωτικά μία φορά την εβδομάδα, πριν από την προσέλευση του εργαζομένου/ης στον τόπο εργασίας του και έχει ισχύ μίας εβδομάδας από την ημέρα διενέργειάς του. Ο έλεγχος διενεργείται έως και 24 ώρες προ της πρώτης ημέρας της εβδομάδας που ο απασχολούμενος/η  παρέχει την εργασία του με φυσική παρουσία. 

Επισημαίνεται ότι κατά την πρώτη εφαρμογή, ήτοι κατά το χρονικό διάστημα από 19 έως 25 Απριλίου, οι υπόχρεοι μπορούν να υποβάλλονται στον αυτοδιαγνωστικό έλεγχο νόσησης και να δηλώνουν το αποτέλεσμα αυτού καθόλη τη διάρκεια της εβδομάδας. 

Η προμήθεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) γίνεται δωρεάν από το φαρμακείο με την επίδειξη του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.), του προσωρινού Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης.

Το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού δηλώνεται υποχρεωτικά από τον απασχολούμενο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Μπάχαλο!

Ωστόσο, όπως έχει γράψει η aftodioikisi.gr tο υπουργείο ακόμη δεν έχει στείλει διευκρινιστικό εγκύκλιο στους δήμους, την Παρασκευή υπήρξε μόνο μία προφορική οδηγία προς τους εργαζόμενους από τις Διευθύνσεις Προσωπικού να προμηθευτούν και να κάνουν το self test, ενώ σήμερα, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε, δημοσιοποιήθηκε η παραπάνω ανακοίνωση, η οποία, όμως, δεν φωτίζει περισσότερο το θέμα. 

Κι αυτό γιατί, καθώς οι δήμοι σε πολλές περιπτώσεις καλύπτουν υπηρεσιακές τους ανάγκες με μεταφορά προσωπικού, είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν μέσω του apografi.gov.gr όλοι οι εργαζόμενοι στις παραπάνω υπηρεσίες. Για παράδειγμα υπάρχουν οδηγοί που έχουν μετακινηθεί  στο «Βοήθεια στο Σπίτι» ή διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν μετακινηθεί σε ΚΕΠ. Θα έπρεπε, λοιπόν, κάθε δήμος να στείλει στο υπουργείο Εσωτερικών την λίστα με τους συγκεκριμένους εργαζομένους, ώστε να προστεθεί σε αυτούς που είναι καταγεγραμμένοι από το apografi.gov.gr στις παραπάνω υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει γίνει. Άρα μπάχαλο!

ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ, ΔΗΜΟΣΙΟ, PROTEINOMENA, SELF TEST


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!