Άδεια ειδικού σκοπού με αναδρομική ισχύ -Πότε κατατίθεται η διάταξη στη Βουλή - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
13
Ιανουάριος
Back
Άδεια ειδικού σκοπού με αναδρομική ισχύ -Πότε κατατίθεται η διάταξη στη Βουλή

Άδεια ειδικού σκοπού με αναδρομική ισχύ -Πότε κατατίθεται η διάταξη στη Βουλή

Αναδρομική ισχύ θα έχει, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η άδεια ειδικού σκοπού σε δημόσιους αλλά και ιδιωτικούς υπαλλήλους των οποίων τα παιδιά νοσούν από κορωνοϊό. Αυτό σημαίνει ότι θα “σβηστούν” άδειες που έχουν λάβει γονείς λόγω νόσησης των παιδιών τους από κορωνοϊό, από την περασμένη Δευτέρα 10/1, που άνοιξαν τα σχολεία.

Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις σχετικά με την επιμονή της να ανοίξουν τα σχολεία εν μέσω κορύφωσης της πανδημίας, προκειμένου να μην χορηγήσει τις συγκεκριμένες άδειες που έχουν οικονομικό κόστος τόσο για το δημόσιο όσο και για τον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, για μια ακόμη φορά να βάλει μπροστά την οικονομικά από την πανδημία. Μάλιστα, με την εκ των υστέρων επαναφορά της άδειας ειδικού σκοπού, φαίνεται ότι έχει “γλιτώσεις” χιλιάδες εργατοώρες και για το Δημόσιο και για τις επιχειρήσεις, καθώς πολλοί ήταν οι γονείς που προτίμησαν να μην χρεωθούν άδεια και να βρουν άλλες λύσεις (παππούδες, γιαγιάδες, συγγενείς κλπ) για να επικουρούν τα παιδιά τους που νόσησαν.

Υπό επεξεργασία η διάταξη

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γ διάταξη που βρίσκεται υπό επεξεργασία από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών (για το Δημόσιο) και Εργασίας (ιδιωτικό τομέα) και αναμένεται να κατατεθεί τις επόμενες ώρες στη Βουλή,  προβλέπει η χορήγηση τουλάχιστον 5νθήμερης άδειας, όπως ακριβώς ορίζει το πρωτόκολλο αυτοαπομόνωσης του ΕΟΔΥ, προκειμένου το παιδί που νοσεί ή έχει διαγνωστεί θετικό να λάβει την απαραίτητη φροντίδα από τον γονέα ή τον κηδεμόνα του. Η συγκεκριμένη άδεια μπορεί να επεκταθεί σε περίπτωση που το παιδί που νοσεί συνεχίζει να εμφανίζει συμπτώματα ή θετικότητα στους σχετικούς διαγνωστικούς ελέγχους.

Μέχρι σήμερα, η άδεια ειδικού σκοπού χορηγούνταν μόνο σε γονείς παιδιών των οποίων η σχολική μονάδα ή το τμήμα είχε διακόψει τη λειτουργία εξαιτίας της συμπλήρωσης του ποσοστού 50%+1 νοσούντων μαθητών. Πλέον, το συγκεκριμένο μέτρο επεκτείνεται και σε γονείς μαθητών που έχουν διαγνωστεί θετικοί στη νόσο, χωρίς να απαιτείται προηγουμένως η διακοπή λειτουργίας της σχολικής τους μονάδας ή του τμήματός τους.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, ανά τρεις ημέρες άδειας ειδικού σκοπού προστίθεται υποχρεωτικά μία ημέρα ετήσιας κανονικής άδειας του εργαζομένου, η οποία αφαιρείται από τη συνολική δικαιούμενη κανονική άδεια για το έτος 2022.

Παρόμοια ρύθμιση επεξεργάζεται και το υπουργείο Εργασίας για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Η κίνηση αυτή του ΥΠΕΣ τέθηκε επί τάπητος καθώς δημιουργείται πρόβλημα με γονείς δημοσίους υπαλλήλους. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πάνω από 25 χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού μεταξύ μαθητών, που εντοπίστηκαν με την επαναλειτουργία των σχολείων και τα οποία ουσιαστικά, επανέφεραν και το ζήτημα της άδειας ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους γονείς.

Δείτε αναλυτικά:

Δημόσιο: Τι αλλάζει για πιστοποιητικό νόσησης, άδεια ειδικού σκοπού (εγκύκλιος)

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!