ζελένσκι-δύσκολη-η-κατάσταση-στη-μπαχ-1044116
ΚΟΣΜΟΣ | 15.02.2023 | 23:53

Ζελένσκι: Δύσκολη η κατάσταση στη Μπαχμούτ

Συνεχίζουν να αντιστέκονται οι Ουκρανοί στρατιώτες στην Μπαχμούτ, την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας, που προσπαθούν εδώ και μήνες οι Ρώσοι να καταλάβουν, σύμφωνα με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Αυτό είναι το δυσκολότερο σημείο, το πιο καυτό σημείο» του μετώπου, είπε ο Ζελένσκι στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον. «Δεν είναι εύκολο για τους στρατιώτες μας στα ανατολικά αλλά δεν την αποκαλούμε αδίκως «Φρούριο Μπαχμούτ». Το φρούριό μας ζει» είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, χαιρετίζοντας τους στρατιώτες που «κρατούν σταθερά» τις θέσεις τους.

Ο Ζελένσκι χαρακτήρισε «καυτό σημείο» και το Ουχλεντάρ, στα νότια της Μπαχμούτ, που βρίσκεται και αυτό στην επαρχία του Ντονέτσκ και δέχεται την επίθεση των ρωσικών δυνάμεων. Την Τρίτη, στο βραδινό διάγγελμά του, παραδέχτηκε ότι η κατάσταση στην Μπαχμούτ είναι «εξαιρετικά δύσκολη» καθώς οι Ρώσοι έχουν κερδίσει έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες.

Από την πλευρά του, ο Σουηδός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα συνεχίζει να στηρίζει «όσο μπορεί» την Ουκρανία. Το Κίεβο ζητά επιμόνως να του δοθούν μαχητικά αεροσκάφη και ο Κρίστερσον σχολίασε ότι «δεν αποκλείεται τίποτα», σημειώνοντας ωστόσο ότι τέτοιες παραδόσεις δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο στο πλαίσιο «ενός διεθνούς συνασπισμού».

Η ένταση των μαχών έχει επίσης αυξηθεί τις τελευταίες ημέρες και στην επαρχία του Λουχάνσκ. Ο κυβερνήτης της, ο Σέρχι Γκαϊντάι, είπε σήμερα ότι «επιδεινώνεται» η κατάσταση ιδίως γύρω από τις κοινότητες Κρεμίνα και Μπιλογκόριφκα όπου οι Ρώσοι επιτίθενται «κατά κύματα» με τη στήριξη της αεροπορίας τους.

Στο Ποκρόφσκ, μια πόλη που βρίσκεται μακριά από τη γραμμή του μετώπου, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα και άλλοι 12 τραυματίστηκαν όταν χτυπήθηκε ένα συγκρότημα διαμερισμάτων. Άλλοι δύο άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν εγκλωβιστεί στα συντρίμμια, σύμφωνα με ανάρτηση της ουκρανικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών στο Telegram.