ξυδάκης-δεν-μπορούμε-να-ρίξουμε-καρχα-125194
ΚΟΣΜΟΣ | 15.02.2016 | 12:21

Ξυδάκης: Δεν μπορούμε να ρίξουμε καρχαρίες στο Αιγαίο

Απαντήσεις για τα περί εξόδου από τη ζώνη του Σένγκεν αλλά και για το σχέδιο δράσης της ΕΕ έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Ξυδάκης. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Die Presse της Αυστρίας υποστηρίζει ότι «δεν μπορούμε να ρίξουμε καρχαρίες στο Αιγαίο», ενώ παράλληλα κάνει λόγο και για τα θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα και θέλει και μπορεί να παλέψει για λύσεις, πλην όμως κανένα μέλος της ΕΕ δεν μπορεί να λύσει μόνο του αυτή την τεράστια ανθρωπιστική κρίση. Υπάρχουν δυο εργαλεία: πρώτον το πρόγραμμα κατανομής, το οποίο αποφασίσθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και λειτουργεί, εάν υπάρχει πολιτική βούληση. Προς το παρόν τα μισά κράτη μέλη δεν έχουν απαντήσει ούτε μια φορά σε αιτήματα για την κατανομή προσφύγων. Το δεύτερο εργαλείο είναι το σχέδιο δράσης της ΕΕ με την Τουρκία. Μετά από δυο, όμως, μήνες δεν γνωρίζουμε ακόμη, εάν αυτό το σχέδιο δράσης λειτουργεί», αναφέρει ο κ. Ξυδάκης.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αγνοεί τις «απειλές» της υπουργού Εσωτερικών, Mikl-Leitner, περί αποπομπής της χώρας του από τη ζώνη του Σένγκεν λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Νομικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος, για να αποπεμφθεί μια χώρα από τη ζώνη του Schengen. Σε περίπτωση ελλιπούς εφαρμογής της Συνθήκης υπάρχει δυνατότητα ελέγχου και αναστολής για τρεις ή έξι μήνες. Η αλήθεια είναι ότι έξι κράτη ανέστειλαν την εφαρμογή της Συνθήκης του Schengen. Ο ανεπαρκής έλεγχος των συνόρων δεν οφείλεται σε δικό μας πταίσμα. Κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την προστασία των θαλασσίων συνόρων με την Τουρκία».

Ωστόσο ο Νίκος Ξυδάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση κλεισίματος των συνόρων από τις βαλκανικές χώρες, προειδοποιώντας ότι τουλάχιστον 50.000 πρόσφυγες θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα.

«Το domino effect έχει ήδη αρχίσει. Ο καθένας κλείνει τα σύνορά του. Πολλοί θα βρεθούν σε αδιέξοδο στην Ελλάδα. Ενδεχομένως θα είναι 50.000, ίσως και 80.000. Κανένας δεν είναι διατεθειμένος να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή και τα χρήματά του, για να έλθει στην Ελλάδα από τις τουρκικές ακτές και να μείνει εδώ. Μετά από ένα μήνα θα ανακαλύψουν άλλους δρόμους μέσω της Λιβύης ή του Ευξείνου Πόντου. Πρόκειται γι’ απελπισμένους ανθρώπους, οι οποίοι θα βρουν οπωσδήποτε κάποιον δρόμο», καταλήγει στη Die Presse.