μάχη-για-τη-ζώνη-σένγκεν-στο-καυτό-τρίγ-125222
ΚΟΣΜΟΣ | 15.02.2016 | 11:05

Μάχη για τη ζώνη Σένγκεν στο καυτό τρίγωνο Βερολίνου – Βουδαπέστης – Αθηνών

Εκστρατεία ξεκινάει αυτήν την εβδομάδα η κυβέρνηση ώστε να πείσει την Ε.Ε. ότι η ενδεδειγμένη γραμμή γα τη διαχείριση του μεταναστευτικού δεν είναι αυτή που υπαγορεύεται από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, του λεγόμενου Vicegrad, αλλά από τη Καγκελάριο Αντζ. Μέρκελ. Ουσιαστικά η Ελληνική πλευρά θέλει να αντιπαραβάλλει την εμμονή της Καγκελαρίου στις ευρωπαϊκές αρχές στην ακραία συμπεριφορά των πρώην Ανατολικών κρατών της ΕΕ (Ουγγαρία με τον Πρωθυπουργό Β. Όρμπαν) που συνεπικουρούμενες από τον Υπ. Εξωτερικών της Αυστρίας και ζητούν ουσιαστικά η Ευρώπη να γίνει φρούριο με κάθε κόστος. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι η ανάπτυξη στρατιωτών στη μεθόριο με την ΠΓΔΜ από κράτη μέλη δε συνιστά φιλική ενέργεια. Επίσης αναμένεται να αναδείξει την Ευρωπαϊκή ευθύνη για το θέμα και ζητήσει από τα «ακραία» κράτη μέλη να «κατεβάσουν» τους τόνους για το θέμα του Σένγκεν, ειδικά όταν η Ελλάδα καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια. Όπως αναφέρεται από κυβερνητικές πηγές η ανάδειξη του θέματος τέτοιο βλάπτει και την εικόνα της Ευρώπης, δε συνάδει με βασικές ευρωπαϊκές αρχές λειτουργίας της ΕΕ, αλλά και δημιουργεί ζήτημα στη χώρα εν όψει και τουριστικής περιόδου.

Τα θέματα αυτά αναμένεται να κυριαρχήσουν και στην αυριανή συνάντηση που θα έχει πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Ε.Ε., Ντόναλτ Τουσκ, στο πλαίσιο του euro-tour που πραγματοποιεί ο τελευταίος για το Brexit, το οποίο αποτελεί το επίσημο θέμα της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης. Επίσης την Τετάρτη, ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τετ α τετ στις Βρυξέλλες με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ, όπου θα συζητηθούν τόσο το προσφυγικό όσο και η αξιολόγηση. Δευτέρα και Τρίτη συνέρχονται στις Βρυξέλλες τα Συμβούλια Εξωτερικών Υποθέσεων και Γενικών Υποθέσεων όπου τις Ελληνικές θέσεις θα υπερασπιστεί η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών ο υπουργός Νίκος Κοτζιάς και ο αναπληρωτής Νίκος Ξυδάκης.

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης που συνοδεύει τον Πρωθυπουργό στη Σύνοδο θα έχουν επαφές με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, τον Πρόεδρο Φρ. Ολάντ και την Τουρκική ηγεσία καθώς εκκρεμεί και η αποσαφήνιση θεμάτων για την εμπλοκή του ΝΑΤΟ.

Ήδη η Ελληνική πλευρά ξεκίνησε την προσπάθεια χτες. Η παρούσα δύσκολη συγκυρία απαιτεί ευρωπαϊκή συνεργασία, διεμήνυσε νωρίτερα ο Έλληνας πρωθυπουργός υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπερτ Κούντερς.

Είναι απαραίτητο να υπάρχει μια κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση και να αντιμετωπιστούν και οι αιτίες που δημιουργούν αυτήν την κρίση δηλαδή ο πόλεμος στην Συρία, ανέφερε ο πρωθυπουργός ο οποίος πρόσθεσε ότι στόχος είναι να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και να χτυπηθούν τα κυκλώματα των διακινητών.

Το επιχείρημα της απουσίας προγράμματος μετεγκατάστασης

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη εφαρμογής ενός αξιόπιστου μηχανισμού μετεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στις ευρωπαϊκές χώρες ώστε να σταματήσουν να χάνονται ζωές στο Αιγαίο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης που συμμετείχε στη συνάντηση ανάδειξε με έμφαση και σχετική τεκμηρίωση το γεγονός η βασική πολιτική απόφαση της ΕΕ για την προώθηση των προγραμμάτων μετεγκατάστασης προσφύγων και επιστροφών δεν προχωρά με ευθύνη, πάντως, όχι της Ελληνικής πλευράς. Αντίθετα η Ελλάδα στοχοποιείται στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού εντυπώσεων χωρίς να υποστηρίζεται επαρκώς. «Θεωρώ παράξενο ότι από τη Βουδαπέστη -η οποία εκτοξεύει κατηγορίες εναντίον της Αθήνας- μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου δεν λάβαμε ούτε μία κουβέρτα ή μία σκηνή στα πλαίσια του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών τον András Dési για τη Népszabadsàg τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ημερήσια της Ουγγαρίας.

«Η πολιτική ουσία είναι ότι πέντε κράτη (Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Δανία, Νορβηγία) εδώ και τουλάχιστον 2 μήνες έχουν άρει την ελεύθερη κυκλοφορία βάσει του κανονισμού Σένγκεν και έχουν επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους. Δεν υπάρχει Σένγκεν εκεί τώρα. Στις 13 Μαίου πρέπει να ζητήσουν παράταση αυτής της άρσης. Δε θέλουν να κατηγορηθούν ότι είναι αυτοί που θα παγώσουν τη Συνθήκη Σένγκεν. Βρέθηκε ο αποδιοπομπαίος τράγος, η Ελλάδα. Βρέθηκε να έχει σοβαρές ελλείψεις (serious deficiencies). Αυτές οι ελλείψεις έχουν βρεθεί επανειλημμένως σε πολλά κράτη-μέλη χωρίς να έχουν υποστεί την πίεση των 1.000.000 ανθρώπων. Στην περίπτωση όμως της Ελλάδας χρησιμοποιήθηκαν, με έναν τρόπο που δεν τιμά την ΕΕ. Έχουμε στη διάθεσή μας 3-4 διαδοχικές εκθέσεις στις οποίες με τα ίδια ευρήματα των 12-13 Νοεμβρίου συνεχώς αλλάζουν οι διατυπώσεις και οι κρίσεις γίνονται επικρίσεις» σημείωσε σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Νίκος Ξυδάκης.

Τα όπλα της Ελλάδας

Με τα hot spots να είναι σε φάση ολοκλήρωσης η Ελληνική πλευρά στη Σύνοδο αναμένεται να προτάξει ότι τους τελευταίους μήνες έχει υλοποιήσει δεσμεύσεις που απορρέουν από τις πολιτικές αποφάσεις της ΕΕ, χωρίς να συμβαίνει το αντίστοιχο από τους εταίρους. Μάλιστα αναμένεται να επικαλεστεί τις απόψεις της Γερμανικής ηγεσίας που κινούνται στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Σημειώνεται ότι σε μακροσκελές άρθρο του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των πρωθυπουργών από την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Τσεχία και τη Σλοβακία με θέμα το μπλοκάρισμα των συνόρων στην ΠΓΔΜ προς την Ελλάδα, ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) αντικαγκελάριος Σ. Γκάμπριελ έκανε έκκληση προς την ΕΕ να μην αποκλείσει την Ελλάδα. «Ο αποκλεισμός ή η περιθωριοποίηση ενός κράτους – μέλους είναι ‘ψευτολύση’ που δηλητηριάζει τον ευρωπαϊκό διάλογο» υποστηρίζει.

Είναι προφανές ότι στο SPD fοβούνται το de facto κλείσιμο των συνόρων από τα στενά της Μάγχης μέχρι τη Μεσόγειο δηλαδή την πολιτική διάλυση του χώρου Σένκεν που θα φέρει οικονομικούς κινδύνους που εκτιμώνται σε 100δις.

Γιώργος Αλεξάκης

Πηγή: reporter.gr