Βρετανία : Αυτόφωτο μονοπάτι αντικαθιστά τα φώτα του δήμου [VIDEO]

Πιθανή εναλλακτική λύση στον δημόσιο φωτισμό αποτελεί το εντυπωσιακό Βρετανικό πρότζεκτ Starpath, που υπόσχεται να καταργήσει τα φώτα του δήμου, αφού κάνει τα μονοπάτια αυτόφωτα.

Η τεχνολογία του βασίζεται σε ένα αδιάβροχο στρώμα χρώματος που έχει την ιδιότητα να απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας και να την απελευθερώνει τη νύχτα, προσαρμόζοντάς την στις συνθήκες φωτισμού του περιβάλλοντος χώρου.

Η τεχνολογία Starpath είναι μία πρωτοτυπία της Βρετανικής εταιρείας Pro-Teq η οποία προς το παρόν πειραματίζεται με το πρότζεκτ της σε μια επιφάνεια 150 τετραγωνικών μέτρων, στο πάρκο Christ’s Pieces της Βρετανίας προκειμένου να εξακριβωθεί εάν μπορεί να αποτελέσει οικονομικά βιώσιμη εναλλακτική λύση στο συμβατικό δημόσιο φωτισμό.

Το Starpath δεν παράγει ηλεκτρική ενέργεια και έχει μικρό κόστος, αφού τα έξοδα εγκατάστασης και συντήρησης του είναι πολύ χαμηλά, ενώ μπορεί επίσης να ψεκαστεί πάνω σε μια υφιστάμενη επιφάνεια και στη συνέχεια να επικαλυφθεί με αδιάβροχο υλικό.

Οπως εξηγούν οι εμπνευστές του, το στρώμα χρώματος απορροφά την υπεριώδη ακτινοβολία κατά τη διάρκεια της ημέρας και την απελευθερώνει το βράδυ, όταν σωματίδιά της προσαρμόζονται στο διαθέσιμο φυσικό φως και φωτίζουν σε ανάλογο επίπεδο.

Το μόνο αρνητικό ωστόσο είναι ότι το Starpath ουσιαστικά αχρηστεύεται αν καλυφθεί με χιόνι.

ΚΟΣΜΟΣ, ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ, STARPATH, ΑΥΤΟΦΩΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!