Τζόνσον: Υπάρχουν ακόμη ελπίδες για συντεταγμένο Brexit στις 31 Οκτωβρίου

  • Απο stergios
  • 13 Οκτωβρίου 2019 - 20:20
  • Comments Off

Ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς για μία συμφωνία την τελευταία στιγμή, ωστόσο υπάρχει ακόμη ελπίδα για συντεταγμένο Brexit, τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός στο υπουργικό του συμβούλιο σήμερα, καθώς οι «εντατικές διαπραγματεύσεις» – όπως έχουν ονομαστεί – με την Ε.Ε. εισέρχονται στην πιο κρίσιμη φάση εν όψει της συνόδου κορυφής στις 17 – 18 Οκτωβρίου. Αν και πιθανότατα ο Τζόνσον δεν θα αιτηθεί αναβολή του Brexit, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δηλώνει ότι η Ε.Ε. είναι έτοιμη να δώσει στη Βρετανία και άλλον χρόνο.

Στην κρίσιμη αυτή εβδομάδα, κατά την οποία ενδεχομένως θα κριθεί το μέλλον του Brexit και της πέμπτης ισχυρότερης οικονομίας του κόσμου, ο Τζόνσον προσπαθεί να εξασφαλίσει ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου με μία συμφωνία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός ωστόσο καλείται αφενός να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους για το εναλλακτικό σχέδιό του για το backstop, τον μηχανισμό που προτείνουν οι Βρυξέλλες για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων, και αφετέρου να πείσει το βαθύτατα διχασμένο βρετανικό κοινοβούλιο, το οποίο θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 19 Οκτωβρίου.

Βρετανία και Ε.Ε. δίνουν ελάχιστες πληροφορίες για τις συζητήσεις που διεξάγονται πίσω από τις κλειστές πόρτες στις Βρυξέλλες. Ενόσω ωστόσο συνεχίζονται, με αβέβαιο αποτέλεσμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε σήμερα πρόθυμος να στηρίξει την παράταση της παραμονής της Βρετανίας στην Ένωση.

«Εξαρτάται από τους Βρετανούς εάν θα ζητήσουν παράταση», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier». «Εάν ωστόσο ο Μπόρις Τζόνσον ζητούσε περισσότερο χρόνο – που πιθανότατα δεν θα το κάνει – δεν θα μπορούσα να το αρνηθώ», πρόσθεσε.

ΚΟΣΜΟΣ, ΔΙΕΘΝΗ, ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ, BREXIT, ΜΠΟΡΙΣ ΤΖΟΝΣΟΝ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!