Τουρκία: Σε συλλήψεις δημάρχων και διορισμό τοπικών διοικητών προχωρά ο Ερντογάν

Οι τουρκικές αρχές συνέλαβαν τον δήμαρχο της πόλης Βαν στη νοτιοανατολική Τουρκία και προχώρησαν στην αντικατάστασή του όπως και δύο άλλων δημάρχων στην περιοχή, σύμφωνα με δηλώσεις από πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

Η κυβέρνηση διόρισε διαχειριστές για να διοικήσουν την πόλη Βαν όπως και τη Σίιρτ και τη Μάρντιν στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές, οι οποίες θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Η Τουρκία μάχεται κατά των Κούρδων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) εδώ και τρεις δεκαετίες, όμως οι συλλήψεις πολλών φιλοκούρδων πολιτικών και δημοσιογράφων τους τελευταίους μήνες μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος έχουν προκαλέσει ανησυχία στους δυτικούς εταίρους της χώρας σχετικά με την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το πρακτορείο Ανατολή μετέδωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε τον δήμαρχο του Βαν Μπεκίρ Καγιά στο δημαρχείο, το οποίο στη συνέχεια ερεύνησε, όπως και το σπίτι του Καγιά και τεσσάρων ακόμη δημοτικών συμβούλων.

Ο Καγιά είχε καταδικαστεί τον Ιανουάριο σε 15ετή κάθειρξη με την κατηγορία ότι «είναι μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης», επεσήμανε το πρακτορείο, όμως έχει ασκήσει έφεση.

Το υπουργείο Εσωτερικών διόρισε τον κυβερνήτη του Βαν Ιμπραΐμ Τασιαπάν για να διοικήσει την πόλη αντί του Καγιά, ο οποίος ανήκει στο φιλοκουρδικό κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP), το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου χθες συνελήφθησαν οι δήμαρχοι της Σίιρτ και της Τούντσελι με παρόμοιες κατηγορίες.

ΚΟΣΜΟΣ, ΔΙΟΡΙΣΜΟΙ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ, ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ, ΤΟΠΙΚΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]