Στο Γάλλο συγγραφέα Πατρίκ Μοντιανό το Νόμπελ Λογοτεχνίας

Για την «τέχνη της μνήμης, χάρη στην οποία ζωντάνεψε τις πιο ανεπαίσθητες ανθρώπινες ιστορίες κι έφερε στο φως τη ζωή στην Κατοχή», ο Γάλλος συγγραφέας Πατρίκ Μοντιανό, 69 ετών, κέρδισε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2014, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδική Ακαδημία.

Το βραβείο αυτό, συνοδεύεται από ένα χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορόνων (περίπου 964.000 ευρώ) και ο Μοντιανό είναι ο 15ος Γάλλος λογοτέχνης ο οποίος τιμάται με αυτή τη διάκριση.

Ο Γάλλος συγγραφέας έχει επικεντρώσει σχεδόν το σύνολο του έργου του στο Παρίσι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και η Σουηδική Ακαδημία τον χαρακτήρισε τον «Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας».
Τα βιβλία του ασχολούνται με τη μνήμη, τη λήθη, την ταυτότητα και την ενοχή και συχνά διαδραματίζονται εν μέσω της κατοχής της Γαλλίας από τους Γερμανούς Ναζιστές.

«Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ο Μαρσέλ Προυστ της εποχής μας», είπε ο Πέτερ Ένγκλουντ, ο μόνιμος γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους.

Ανάμεσα σε ορισμένα από τα περίπου 30 βιβλία του Μοντιανό είναι τα: Ο μήνας του μέλιτος, Ήταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά…, Η χαμένη γειτονιά, Στο café της χαμένης νιότης, Νυχτερινό ατύχημα, κ.ά.

ΚΟΣΜΟΣ, ΜΟΝΤΙΑΝΟ, ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΟΜΠΕΛ, ΜΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ


Αφήστε μια απάντηση