πυρηνικός-σταθμός-ζαπορίζια-παρ-ολί-1063573
ΚΟΣΜΟΣ | 27.08.2022 | 12:29

Πυρηνικός σταθμός Ζαπορίζια: Παρ’ ολίγον νέο Τσερνόρμπιλ

Μεγάλη είναι η παγκόσμια ανησυχία για ένα ενδεχόμενο πυρηνικό ατύχημα στην Ουκρανία, με τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια να βρίσκεται στο επίκεντρο, μετά και την πρόσφατη αποκοπή του από το ηλεκτρικό δίκτυο.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και παρά την θετική εξέλιξη στη Ζαπορίζια όπου λειτουργούν πλέον κανονικά τα συστήματα ασφαλείας, καθώς οι δύο αντιδραστήρες επανασυνδέθηκαν με το ουκρανικό ηλεκτρικό δίκτυο, η έντονη δραστηριότητα γύρω από το μεγαλύτερο πυρηνικό εργοστάσιο της Ευρώπης δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού για την παγκόσμια κοινότητα.

Σύμφωνα μάλιστα με αναφορές του ABC, οι ουκρανικές αρχές είναι τόσο ανήσυχες που έχουν ξεκινήσει τη διάθεση χαπιών ιωδίου στους κατοίκους των γύρω περιοχών.

Ζελένσκι: Ο κόσμος γλίτωσε παρά λίγο ένα πυρηνικό ατύχημα

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Παρασκευή (26/08), ότι ο κόσμος γλίτωσε παρά λίγο ένα πυρηνικό ατύχημα, όταν ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια αποσυνδέθηκε από το δίκτυο ηλεκτροδότησης για ώρες λόγω των ρωσικών βομβαρδισμών στην περιοχή, κάτι που η Μόσχα διαψεύδει.

Ο Ζελένσκι επεσήμανε ότι ο ρωσικός βομβαρδισμός χθες Πέμπτη προκάλεσε πυρκαγιά στην περιοχή του θερμοηλεκτρικού σταθμού της Ζαπορίζια, η οποία με τη σειρά της οδήγησε στην αποσύνδεση του πυρηνικού σταθμού, του μεγαλύτερου στην Ευρώπη, από το δίκτυο ηλεκτροδότησης.

Γεννήτριες ντίζελ διασφάλισαν ότι ο πυρηνικός σταθμός συνέχισε να λαμβάνει ηλεκτρική ενέργεια, ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία των συστημάτων ψύξης και ασφάλειας του, εξήγησε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Παράλληλα εξήρε τους Ουκρανούς τεχνικούς που φροντίζουν για τη λειτουργία του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια υπό την παρακολούθηση του ρωσικού στρατού.

«Αν το προσωπικό του σταθμού μας δεν είχε αντιδράσει μετά το μπλακ άουτ, τότε θα είχαμε ήδη αναγκαστεί να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις ενός πυρηνικού ατυχήματος», κατήγγειλε ο Ζελένσκι στο καθημερινό του βραδινό διάγγελμα.

«Η Ρωσία έφερε την Ουκρανία και όλους τους Ευρωπαίους σε μια κατάσταση ένα βήμα πριν την πυρηνική καταστροφή», υπογράμμισε.

Ρωσία: Κατηγορεί την Ουκρανία για πυρκαγιά κοντά στον πυρηνικό σταθμό

Ο Βλαντιμίρ Ρογκόφ, ο διορισμένος από τη Ρωσία αξιωματούχος στην πόλη Ενερχοντάρ που ελέγχεται από τον ρωσικό στρατό, κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για μια πυρκαγιά που ξέσπασε σε δάσος κοντά στον πυρηνικό σταθμό. Πρόσθεσε ότι χθες διακόπηκε για πολλές ώρες η ηλεκτροδότηση στις πόλεις της περιοχής.

«Αυτό προκλήθηκε από την αποσύνδεση από το δίκτυο ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια, ως αποτέλεσμα των προκλήσεων των μαχητών του Ζελένσκι», κατήγγειλε ο Ρογκόφ στο Telegram.

«Η ίδια η αποσύνδεση προκλήθηκε από μια πυρκαγιά και ένα βραχυκύκλωμα στα καλώδια», εξήγησε.

Η κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom ανέφερε ότι αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο πυρηνικός σταθμός αποσυνδέεται πλήρως από το δίκτυο.