ΡΟΗ
προηγ επομ

Πυρά κάτα Μέρκελ για τη διαχείριση της πανδημίας – «Είναι αδύναμη»

Στο στόχαστρο κριτικής από τους «άσπονδους» συγκυβερνήτες της στη Γερμανία, το SPD, για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού βρέθηκε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Συγκεκριμένα, ο συμπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς, δήλωσε ότι η Μέρκελ είναι αδύναμη να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού και επέκρινε το CDU για εσωκομματικό χάος. Παράλληλα, εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα κρατίδια σχετικά με τα μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας.

«Υπάρχουν ορισμένοι οι οποίοι έχουν μπει στη διαδικασία να προκαλέσουν ζημιά σε μια μορφή κράτους, δηλαδή του ομοσπονδιακού συστήματος, που έχει κάνει τη Γερμανία τόσο ευημερούσα και πολιτισμικά ποικιλόμορφη όσο είναι», δήλωσε Βάλτερ-Μπόργιανς στον τηλεοπτικό σταθμό Phoenix.

Ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός επέκρινε επίσης έντονα τις εσωτερικές αβεβαιότητες του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος: «Θέματα όπως ο ορισμός ενός υποψηφίου για την καγκελαρία και η διατύπωση ενός (προεκλογικού) προγράμματος των Χριστιανοδημοκρατών είναι όχι μόνο ασαφή, αλλά χαοτικά», όπως είπε.

«Θα έπρεπε επίσης να συμβουλέψει κάποιος το CDU να αποκτήσει μια σαφή πολιτική γραμμή (στο θέμα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού) το συντομότερο δυνατό, γιατί στο τέλος θα βλάψει τον αγώνα κατά της πανδημίας, αλλά θα βλάψει επίσης και την εμπιστοσύνη στην πολιτική στο σύνολό της» τόνισε ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης στο τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix.

Ο Βάλτερ-Μπόργιανς αναφερόμενος στην κυριακάτικη συνέντευξη της καγκελαρίου Μέρκελ στο πρώτο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυo ARD είπε: «Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι έγιναν σαφείς ανακοινώσεις (για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού) την Κυριακή. Αντιθέτως, ήταν ένα είδος επιβεβαίωσης μιας συγκεκριμένης αδυναμίας (αντιμετώπισης της πανδημίας) και αυτό δεν δίνει την εντύπωση της δύναμης. Δεν αποκόμισα την αίσθηση ότι η δήλωση της καγκελάριου ότι από τώρα και στο εξής το θέμα του συντονισμού των εκτάκτων μέτρων έχει διευκρινιστεί, μπορεί να πείσει».

Μπάχαλο με τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

Την ίδια στιγμή, ωσάν να ήθελαν να επιβεβαιώσουν τον σοσιαλδημοκράτη πολιτικό, ορισμένα ομοσπονδιακά κρατίδια στη Γερμανία διαφοροποιούν τη στάση τους για το εμβόλιο της AstraZeneca. Άλλα προτιμούν να τηρήσουν στάση αναμονής πριν επιτρέψουν σε άτομα άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν με το εμβόλιο αυτό, άλλα θα συνεχίσουν να εμβολιάζουν με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (Stiko) άλλαξε τη σύστασή της για το βρετανοσουηδικό εμβόλιο. Σύμφωνα με τη σύσταση αυτή, το εν λόγω παρασκεύασμα θα πρέπει να χρησιμοποιείται κατά κανόνα μόνο σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Τα κρατίδια Βάδη-Βυρτεμβέργη και Σαξονία-Άνχαλτ ανακοίνωσαν όμως ότι κατ’ αρχάς δεν επιθυμούν να κάνουν χρήση της δυνατότητας αυτής. Ο αριθμός των μη εμβολιασμένων ηλικιωμένων ατόμων άνω των 70 ετών εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλος, αναφέρουν πανομοιότυπα στην ανακοίνωσή τους.

Η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία προτίθεται να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο. Στο κρατίδιο, αυτό το Σάββατο θα προσφερθούν 380.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.

Τέλος, το κρατίδιο του Ζάαρλαντ ανέστειλε μεν πλήρως τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο δεν έχουν ακυρωθεί τα ραντεβού των εμβολιασμών, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην πρωτεύουσα Ζααρμπρίκεν. Αντί του εμβολίου αυτής της εταιρείας, θα χορηγούνται πλέον στους προσερχόμενους να εμβολιαστούν τα εμβόλια των εταιρειών Biontech και Moderna.

ΚΟΣΜΟΣ, ΜΕΡΚΕΛ, ΠΑΝΔΗΜΙΑ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!