ουκρανία-ο-βρετανός-στρατιώτης-με-τις-1053898
ΚΟΣΜΟΣ | 02.11.2022 | 09:30

Ουκρανία: Ο Βρετανός στρατιώτης με τις…7 ζωές

Θα μπορούσε να είναι και τίτλος βιβλίου, καθώς η ιστορία του εν λόγο Βρετανού στρατιώτη στον πόλεμο της Ουκρανίας πραγματικά συγκλονίζει. Δεν ήταν τίποτα ικανό να τον σκοτώσει, αφού μετά από πολλαπλούς πυροβολισμούς που δέχτηκε και μία βόμβα που έσκασε ακριβώς δίπλα του, ο εν λόγο στρατιώτης αψήφησε τους γιατρούς και κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. 

Ο 40χρονος Shareef Amin, ο οποίος υπηρέτησε εννέα χρόνια στο θρυλικό 1ο Τάγμα «The Rifles»της Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων δύο περιοδειών στο Αφγανιστάν, τραυματίστηκε πριν από δύο εβδομάδες ενώ βρισκόταν σε αναγνωριστική αποστολή βαθιά πίσω από τις ρωσικές εχθρικές γραμμές.

Ο ίδιος και η μονάδα του εντοπίστηκαν από τους Ρώσους. Ενώ στην αρχή δέχθηκαν αρκετά πυρά, στη συνέχεια δέχθηκαν ανελέητους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί από σφαίρες, διατρήσεις και στους δύο πνεύμονες και θραύσματα μέσα και στα τέσσερα άκρα του.

Παρά τα σοβαρά τραύματα, ο Βρετανός διασώθηκε από τους συντρόφους του και αψηφώντας τις προσδοκίες των γιατρών άρχισε να περπατάει ξανά, αν και έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αίσθησης στο δεξί του χέρι και πόδι.

Shareef Amin suffered two punctured lungs and significant injuries to every single limb in the battle

Μιλώντας από το κρεβάτι του νοσοκομείου του, ο Amin είπε πώς πήγε στην Ουκρανία σχεδόν αμέσως μόλις ξέσπασε ο πόλεμος τον Φεβρουάριο και αρχικά παρείχε ανθρωπιστική βοήθεια. Στη συνέχεια όμως, καθώς κορυφώνονταν οι μάχες, άρχισε να χρησιμοποιεί τις δεξιότητες που είχε μάθει στον βρετανικό στρατό για να εκπαιδεύει τους Ουκρανούς, μέχρι και ίδιος να καταταγεί επισήμως.

Ο Amin θυμάται ακόμα τις φωνές του σε έναν άλλο σύντροφο, τον Oleh Shumov, γνωστό ως «Sham», για να του πει ότι ήταν ακόμα ζωντανός και χρειαζόταν βοήθεια. Περιέγραψε πώς, παρά το γεγονός ότι εξακολουθούσαν να δέχονται πυρά, ο Sham πήδηξε από το δικό του όρυγμα και έσυρε το σώμα του μακριά.

Η μαρτυρία του Amin: 

«Ήμασταν κράνος με κράνος, χέρι με χέρι, καθώς οι σφαίρες του ρωσικού πυροβολικού έπεφταν βροχή. Το επόμενο πράγμα που ξέρω είναι ότι άκουσα αυτό το πανίσχυρο γδούπο. Ένιωσα σαν κάποιος να με είχε σύρει κάτω από τη γη. Απλά είδα κόκκινο. Το σώμα του συντρόφου μου έπεσε σαν κουρέλι και προσγειώθηκε πάνω μου.

Σε εκείνο το σημείο ήξερα ότι είχα χτυπηθεί. Σκέφτηκα, «Είμαι νεκρός εδώ. Εδώ είναι που πεθαίνω». Έτσι το αποδέχτηκα».