Ο Μακρόν φοβάται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας

  • Απο stergios
  • 22 Δεκεμβρίου 2019 - 13:44
  • Comments Off

Προβληματισμός φαίνεται πως υπάρχει στην πλευρά της Γαλλίας για ένα θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας λόγω των όσων γίνονται την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

«Είναι ένα υπαρκτό ενδεχόμενο», υποστηρίζουν ανώτατοι αξιωματούχοι του γαλλικού υπουργείου Άμυνας, σύμφωνα με όσα αναφέρει δημοσίευμα της Real News.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αξιωματούχοι εδώ κι έξι μήνες έχουν λάβει εντολή από το προεδρικό μέγαρο να παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου, ενώ τους έχει ζητηθεί να καταστρωθεί σχέδιο αντιμετώπισης μιας ενδεχόμενης κρίσης εκ των οποίων το καταλληλότερο θα εφαρμοστεί στην περίπτωση κατά την οποία υπάρξει επιδείνωση.

Η Γαλλία, που κατά παράδοση είναι φίλα προσκείμενη στην Ελλάδα, για την ώρα διατηρεί μία διπλωματική στάση. Ωστόσο αυτό ενδέχεται να αλλάξει το προσεχές διάστημα, καθώς τα ζητήματα που έχουν ανακύψει με τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης και η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων, τόσο στο Αιγαίο όσο και στην κυπριακή ΑΟΖ αγγίζουν ζωτικής σημασίας γαλλικά συμφέροντα και αφορούν στην παραχώρηση μεταξύ άλλων στην Total δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης.

Σε αυτό το κλίμα σε σύσκεψη προ ημερών στο γαλλικό Πεντάγωνο, στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Άμυνας της χώρας, Φλοράνς Παρλί, εκφράστηκε η επιθυμία περαιτέρω υποστήριξης της Ελλάδας με την αποστολή ερευνητικού σκάφους στη ζώνη του μνημονίου Τουρκίας – Λιβύης στην περίπτωση κλιμάκωσης της κρίσης στο Αιγαίο εκ μέρους της Τουρκίας. Για το ενδεχόμενο αυτό Παρίσι και Αθήνα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος σχολιάζοντας την ελληνική στάση εμφανίζεται ενοχλημένος υπονοώντας στάση αδράνειας, που μόνο προς όφελός της δεν είναι.

«Οι Γάλλοι επιθυμούν να υποστηρίξουν την κατάσταση αλλά δεν είναι ορατό ακόμα μέχρι που μπορεί να φτάσει η χείρα βοηθείας, Εκείνο που ενοχλεί ακόμα και τους Ισραηλινούς και όλους όσοι υποστηρίζουν την ελληνική και κυπριακή πλευρά είναι ότι οι Έλληνες δεν έκαναν τίποτα μέχρι σήμερα για να αντιμετωπίσουν την επιθετική διάθεση και στάση του Ερντογάν, όπως π.χ. με την αποστολή φρεγατών όχι για εμπλοκή αλλά για επίδειξη παρουσίας και κυριαρχίας.

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΥΡΩΠΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΤΟΥΡΚΙΑ, ΑΙΓΑΙΟ, ΓΑΛΛΙΑ, ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ, ΦΛΟΡΑΝΣ ΠΑΡΛΙ, ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ ΓΑΛΛΙΑΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!