Μεγάλη πυρκαγιά από εκρήξεις σε πεδίο βολής στην Κύπρο- Κοινοτάρχης καταγγέλλει ελλείψεις
Σοβαρές καταγγελίες για ελλιπή μέτρα πυροπροστασίας και ανεπαρκή προετοιμασία διατύπωσε ο κοινοτάρχης Αγίας Άννας, στην Κύπρο, με αφορμή την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά από εκρήξεις στο πεδίο βολής.
Όπως ανέφερε, η κοινότητα είχε ενημερωθεί εκ των προτέρων ότι επρόκειτο να πραγματοποιηθεί καταστροφή βλημάτων, ωστόσο υποστήριξε ότι αυτό δεν απαλλάσσει τις αρμόδιες υπηρεσίες από την υποχρέωση να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, ιδιαίτερα σε περίοδο κόκκινου συναγερμού για πυρκαγιές.
Ο κοινοτάρχης υποστήριξε ότι οι αντιπυρικές ζώνες εντός του πεδίου βολής παραμένουν ακαθάριστες εδώ και χρόνια, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις της κοινότητας και σχετική επιστολή προς το Υπουργείο Άμυνας. Με τον τρόπο αυτό αμφισβήτησε τις αναφορές ότι ο χώρος είχε καθαριστεί και επιθεωρηθεί πριν από τις εργασίες.
Παράλληλα, αναγνώρισε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίθηκε άμεσα μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, εκφράζοντας όμως την άποψη ότι η φωτιά θα μπορούσε να είχε περιοριστεί προτού πλησιάσει κατοικημένες περιοχές, εάν είχαν κινητοποιηθεί περισσότερα επίγεια και εναέρια μέσα από την πρώτη στιγμή.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι κάτοικοι ενημερώθηκαν αργότερα το απόγευμα, όταν η φωτιά είχε πλέον πλησιάσει το χωριό, με την αποστολή προειδοποιητικού μηνύματος και τη χρήση των καμπανών της κοινότητας.
Ο κοινοτάρχης προχώρησε ακόμη σε ισχυρισμό ότι η πυρκαγιά παρέμεινε να καίει εντός του πεδίου βολής ώστε να απομακρυνθεί η βλάστηση, διευκολύνοντας μελλοντικές στρατιωτικές ασκήσεις. Όπως υποστήριξε, παρόμοια περιστατικά σημειώνονται σχεδόν κάθε χρόνο, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι επιχειρείται να περιορίζεται η φωτιά μόνο όταν φθάνει στις αντιπυρικές ζώνες.
Τέλος, καταλόγισε πολιτικές ευθύνες στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Άμυνας, υποστηρίζοντας ότι σε συνθήκες ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς δεν θα έπρεπε να πραγματοποιούνται δραστηριότητες όπως η καταστροφή πυρομαχικών. Οι συγκεκριμένοι ισχυρισμοί αποτελούν τις θέσεις του κοινοτάρχη και δεν έχει υπάρξει σχετική επίσημη τοποθέτηση από τις αρμόδιες Αρχές.
Προτεινόμενα άρθρα






