Κορωνοϊός: Γιατί το δεύτερο κύμα στην Ευρώπη φαίνεται να είναι λιγότερο φονικό

Παρά τη συνεχή και καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές χώρες τόσο της Ευρώπης, όσο και του κόσμου, το δεύτερο κύμα της πανδημίας φαίνεται να είναι λιγότερο φονικό (σε αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα), σύμφωνα με επιστήμονες.

Οι επιστήμονες αποδίδουν το φαινόμενο, όπως φαίνεται, σε δύο παράγοντες. Καταρχάς, στο γεγονός ότι τα κρούσματα τα συνιστούν άνθρωποι από όλο και πιο νεαρές ηλικίες και κατά δεύτερον, στις καλύτερες πλέον θεραπείες στα νοσοκομεία και στην ήδη εμπειρία που έχουν αποκτήσει οι γιατροί στη διαχείριση της πανδημίας.

Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που παραθέτουν οι «Financial Times» ο αριθμός των ασθενών με κορωνοϊό, που είναι αρκετά άρρωστοι για να εισαχθούν σε νοσοκομείο, αυξάνεται με ρυθμό μικρότερο της αύξησης των κρουσμάτων, ενώ ακόμη πιο μικρή είναι η αύξηση της θνητότητας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι υπηρεσίες υγείας σε διάφορες χώρες να μην έχουν κατακλυστεί ακόμη, όπως θα είχε συμβεί αν ο ρυθμός αύξησης των σοβαρών περιστατικών είχε ακολουθήσει τον αριθμό των κρουσμάτων με τον ίδιο τρόπο που είχε συμβεί το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

«Στη δυτική Ευρώπη σχεδόν κάθε χώρα βλέπει ακόμη μία πολύ μικρότερη αναλογία θανάτων ανά κεφαλή σε αυτό το δεύτερο κύμα από ό,τι στο πρώτο στη διάρκεια της άνοιξης», δήλωσε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας-Επιδημιολογίας Μαρκ Γουλχάουζ του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

Οι θάνατοι αυξάνονται σήμερα στην Ευρώπη με πιο αργό ρυθμό από ό,τι την άνοιξη στο πρώτο κύμα. Αφότου οι θάνατοι από Covid-19 άρχισαν πάλι να αυξάνονται στο τέλος του καλοκαιριού και στην αρχή του φθινοπώρου (αρχή δεύτερου κύματος), χρειάστηκε κατά μέσο όρο ένας μήνας για να υπάρξει ένας θάνατος ανά ένα εκατομμύριο κατοίκους στην Ευρώπη, ενώ τον Μάρτιο είχε χρειαστεί μόνο μία εβδομάδα για την ίδια αναλογία.

Τι εκτιμούν Βρετανοί επιστήμονες

Στον αριθμό των τεστ που διεξάγονται και μπορούν να εντοπίσουν τα λεγόμενα «σιωπηλά κρούσματα», καθώς και ότι εν μέρει ένα ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό των θετικών στον κορωνοϊό είναι άνθρωποι νέας ηλικίας, οι οποίοι έχουν μικρότερη πιθανότητα να αρρωστήσουν σοβαρά, σε σχέση με τους ασθενείς του πρώτου κύματος αποδίδουν την πτώση στην αναλογία θανάτων προς επιβεβαιωμένα κρούσματα (που είναι κάτι διαφορετικό από την αναλογία θανάτων προς συνολικά κρούσματα) Βρετανοί επιστήμονες.

Η δημογραφική (ηλικιακή) κατανομή των νοσηλευόμενων ασθενών με Covid-19 έχει μεταβληθεί σημαντικά, όπως δείχνουν τα στοιχεία από 44 χώρες της επιστημονικής κοινοπραξίας ISARIC (International Severe Acute Respiratory and Emerging Infection Consortium): Οι άνω των 60 ετών ασθενείς είναι πλέον κάτω του 50%, από 70% τον Φεβρουάριο, στην αρχή της πανδημίας. Επιπλέον, η ενδονοσοκομειακή θνητότητα μεταξύ των ασθενών άνω των 60 ετών έχει πέσει στο μισό, από το 50% στην αρχή της άνοιξης, στο 25% στις αρχές του φθινοπώρου.

Όσοι σήμερα εισάγονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), έχουν περισσότερες πιθανότητες να βγουν «νικητές» από ό,τι την άνοιξη. Στοιχεία από τη Βρετανία, για παράδειγμα, δείχνουν ότι το ποσοστό όσων πέθαναν μέσα σε 28 ημέρες από την εισαγωγή τους σε ΜΕΘ μειώθηκε από 39% την άνοιξη και το καλοκαίρι, σε 27% τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Η αύξηση στην πιθανότητα επιβίωσης σε ΜΕΘ είναι ιδιαίτερα αισθητή στους ασθενείς έως 70 ετών, καθώς αυξήθηκε από 61% σε 79% για τις ηλικίες 50 έως 69 και από 82% σε 91% για τους κάτω των 50 ετών.

Ποια είναι η τρίτη πιθανή εξήγηση

Η τρίτη και πιθανή εξήγηση που αποδίδουν οι ερευνητές είναι ότι όσοι μολύνονται σήμερα με κορωνοϊό, δέχονται πια μειωμένες δόσεις και φορτία του ιού από ό,τι πριν έξι μήνες, επειδή φορούν μάσκες και τηρούν τις κοινωνικές αποστάσεις.

Ειδικότερα, όσο μικρότερο είναι το ιικό φορτίο, όπως έχει φανεί και σε άλλες αναπνευστικές παθήσεις, τόσο λιγότερο σοβαρή τείνει να είναι η νόσος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες δεν αποκλείεται ο κορωνοϊός να έχει μεταλλαχθεί και να έχει γίνει πιο μεταδοτικός αλλά λιγότερο φονικός, κάτι που, όμως, οι γενετιστές ακόμη δεν έχουν επιβεβαιώσει.

Ωστόσο, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να οδηγήσει κάλλιστα σε ασφυξία το σύστημα υγείας μίας χώρας, καθώς ακόμη και είναι λιγότερο φονικός ο ιός, αν τα κρούσματα είναι πάρα πολλά, μπορεί να υπερκεραστεί το δυναμικό σε πόρους (κλίνες, γιατροί κ.ά.) σε μία χώρα και να βρεθεί μια χώρα στο «σημείο μηδέν».

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΥΡΩΠΗ, ΝΕΟΙ, ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΤΕΣΤ ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΘΝΗΤΟΤΗΤΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!