κορωνοϊός-απαγόρευση-κυκλοφορίας-στ-750853
ΚΟΣΜΟΣ | 24.03.2020 | 10:38

Κορωνοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βρετανία-Τι γίνεται στις άλλες χώρες

Απαγόρευση κυκλοφορίας αποφάσισε να επιβάλλει ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, αλλάζοντας εντελώς την προσέγγιση του πάνω στο θέμα, έπειτα από τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και τις απειλές του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για άμεσο κλείσιμο των ευρω-βρετανικών συνόρων. Υπενθυμίζεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων  στη χώρα έχει φτάσει τα 6.726 και οι νεκροί τους 335.

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία θα διαρκέσουν για τουλάχιστον τρεις εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας.

Από την άλλη πλευρά, στην Ιταλία, η οποία έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, αρχίζει να υπάρχει ελπίδα καθώς για δεύτερο 24ωρο καταγράφηκε μείωση στον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων κορωνοϊού. Ειδικότερα, 601 ήταν οι νεκροί τη Δευτέρα, έναντι 651 της Κυριακής και 793 του Σαββάτου. «Δεν είναι ακόμη η στιγμή να μιλάμε για νίκη, αλλά βλέπουμε ένα φως στην άκρη του τούνελ», σχολίασε με ένα αμυδρό χαμόγελο ο Τζούλιο Γκαλέρα, ο υπεύθυνος για την Υγεία της περιφερειακής κυβέρνησης της Λομβαρδίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε ότι η διακοπή των παραγωγικών δραστηριοτήτων, που δεν θεωρούνται βασικής σημασίας, θα ξεκινήσει από την Πέμπτη για να έχουν τον αναγκαίο χρόνο να προσαρμοστούν οι διάφορες επιχειρήσεις. Από τη μία η Ένωση Βιομηχάνων πιέζει για να μείνουν ανοικτές όσο γίνεται περισσότερες εταιρίες και βιομηχανικές μονάδες. Αλλά από την άλλη τα συνδικάτα απειλούν με γενική απεργία (παρά τις έκτακτες συνθήκες) αν τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων λόγω της απεριόριστης συνέχισης της παραγωγής.

Στη Γερμανία η υπουργός Άμυνας απηύθυνε έκκληση σε στρατιώτες και εφέδρους να συμβάλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας. Η Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ καθιστά ωστόσο σαφές ότι «η μάχη κατά του κορωνοϊού είναι αγώνας δρόμου» και πως ο στρατός «θα συμβάλει μόνο όταν οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας δεν θα είναι πλέον σε θέση να ανταποκριθούν στο έργο τους». Σε περίπτωση δηλαδή που καταρρεύσει ο ανεφοδιασμός με ιατρικά μηχανήματα, προστατευτικά ρούχα ή είδη πρώτης βοήθειας τότε θα σημάνει η ώρα του στρατού, δήλωσε η Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ.

Ο αριθμός των νεκρών του κoρωνοϊού στην Ισπανία έφθασε τους 2.311. Παρά ταύτα το ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση έχει μειωθεί, από 15% σε 13%, γεγονός που δίνει ελπίδες.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε ότι πρόκειται να αγοράσει ιατροφαρμακευτικό εξοπλισμό για νοσοκομεία συνολικής αξίας 50 εκ. ευρώ.

Την προηγούμενη εβδομάδα, η Επιτροπή εκπόνησε σχέδιο για τη συλλογή ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού (μέσω του rescEU) ώστε ο αναγκαίος εξοπλισμός για την καταπολέμηση του COVID-19 να μπορεί να φτάσει σε μικρό χρονικό διάστημα στα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν ελλείψεις.

Τα κράτη μέλη ενώνουν τις δυνάμεις τους επίσης και στο πλαίσιο της συμφωνίας κοινής προμήθειας για την προμήθεια ιατρικών αντιμέτρων για την αγορά εξοπλισμού προστασίας, αναπνευστήρων και αντικειμένων που χρειάζονται για τη διεξαγωγή των τεστ για τον κορωνοϊό. Η συνεργασία αυτού του τύπου θα ενισχύσει τη θέση τους στην παγκόσμια αγορά.

Στις ΗΠΑ, οι νεκροί λόγω κορωνοϊού έχουν φθάσει 504, από τους οποίους οι 85 ήταν το τελευταίο 24ωρο. Τα κρούσματα έχουν φθάσει τα 46.450.

Δείτε το χάρτη με τα κρούσματα εδώ.