γερμανία-ολλανδία-δοκιμές-τοξικών-αε-441022
ΚΟΣΜΟΣ | 31.01.2018 | 08:39

Γερμανία-Ολλανδία: Δοκιμές τοξικών αερίων σε ανθρώπους & πιθήκους από αυτοκινητοβιομηχανίες 

Τεράστιο σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στη Γερμανία μετά τις αποκαλύψεις ότι αυτοκινητοβιομηχανίες έκαναν δοκιμές σε ανθρώπους και πιθήκους. Παράληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δηλώνει σοκαρισμένη και καλεί τη γερμανική κυβέρνηση να προχωρήσει σε έρευνες.

Διεξαγωγή έρευνας για το πείραμα που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ομάδα Επιστημονικής Μελέτης Περιβάλλοντος και Υγείας υπόσχονται και οι εταιρείες που εμπλέκονται.

Σε ότι αφορά τους πιθήκους, σύμφωνα με τη Bild, συνολικά δαπανήθηκαν 48.000 δολάρια. Περίπου 3,500 για κάθε έναν. Η παραγγελία έγινε από το Χιούστον στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα πειράματα στο Νέο Μεξικό το 2014. Τα ζώα είχαν έρθει από την Κίνα. Αφού τα έβαλαν να εισπνεύσουν 4 ώρες διοξείδιο του αζώτου, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Η ίδια πηγή έγραψε ότι στη συνέχεια τα ίδια ζώα χρησιμοποιήθηκαν και για άλλα πειράματα για την καπνοβιομηχανία. Το πού βρίσκονται σήμερα παραμένει άγνωστο. Για τα πειράματα στους ανθρώπους τα στοιχεία είναι ελάχιστα. Το μόνο που έγινε γνωστό είναι ότι συμμετείχαν 19 άνδρες και έξι γυναίκες που εισέπνευσαν επί ώρες τοξικά αέρια διάφορες συγκεντρώσεις διοξειδίου του αζώτου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Άαχεν.

Στην VW η οποία δεσμεύτηκε για εξονυχιστική έρευνα έγινε η πρώτη αποπομπή, αυτή του Τόμας Στεγκ. Ήταν ανώτατο στέλεχος της εταιρίας, και στο παρελθόν είχε διατελέσει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.

Εντωμεταξύ τα πυρά τους προς την Άγκελα Μέρκελ στρέφουν οι Πράσινοι ενώ εντείνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και η δημόσια συζήτηση για τα όρια επιστημονικής έρευνας, πειραμάτων και ηθικής.

Την ίδια ώρα Ολλανδοί επιστήμονες αποκαλύπτουν ότι οι συγκεκριμένες δοκιμές αποτελούν ρουτίνα εδώ και χρόνια στην χώρα τους και χαρακτηρίζουν το σκάνδαλο γύρω από τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων «τρικυμία μέσα σ’ ένα ποτήρι νερό».

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας αναφοράς NRC, στη διάρκεια ενός πειράματος που έγινε το 2006, εθελοντές εκτέθηκαν στις αραιωμένες εκπομπές ενός κινητήρα ντίζελ έως και δύο ώρες.