Επιστήμονες έφτιαξαν το άρωμα που φορούσε η Κλεοπάτρα

Ένα άρωμα παρόμοιο με αυτά που ίσως φορούσε η βασίλισσα Κλεοπάτρα πριν 2.000 χρόνια προσπάθησαν να αναδημιουργήσουν στο εργαστήριο επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Εδώ και μία δεκαετία αρχαιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Χαβάης που έκαναν τις έρευνές τους στην περιοχή βόρεια του Καΐρου, Τελ ελ Τιμάι, στην αρχαία αιγυπτιακή πόλη Θμουίς, εντόπισαν το κέντρο της αρωματοποίας της εποχής του 4500 π.Χ. με τα πιο επιτυχημένα αρώματα – βάσει επιγραφών – τα αποκαλουμενα Mendesian και Metopian.

Μάλιστα ένας από την ομάδα των αρχαιολόγων, ο Ρόμπερτ Λίτμαν, δηλώνει στο ταξιδιωτικό περιοδικό Atlas Obscura ότι το 2012 ανακάλυψαν ένα εργαστήριο αρωμάτων που χρησιμοποιούσε ένα έμπορος τον 3ο π.Χ. αιώνα.

Ανάμεσα στα ευρήματα αποκαλύφθηκαν και κάποια μικρά γυάλινα φιαλίδια μέσα στα οποία υπήρχε ακόμη ένα κατάλοιπο οργανικής ύλης.

Τα ευρήματα της ανάλυσης τα παρέλαβαν ειδικοί στην αιγυπτιακή αρωματοποιία και μέσα από τις πηγές των αρχαίων ελληνικών κειμένων έκαναν αναπαραγωγή της αρωματικής μεθόδου.

Το μύρο θεωρείται πως ήταν η βάση του αρώματος που προοριζόταν για την τελευταία βασίλισσα της Αιγύπτου – η φυσική ρητίνη υπήρχε σε πολλά ακανθώδη δέντρα στο Κέρας της Αφρικής και στην Αραβική Χερσόνησο. Επιστήμονες συνδύασαν μύρο με ελαιόλαδο, κανέλα και άλλα συστατικά, μέχρι να φτάσουν στο οριστικό αποτέλεσμα, με τη βοήθεια των δεδομένων από μια δεκαετή ανασκαφή στην πόλη Θμούιδα της Αιγύπτου.

Το άρωμα που προέκυψε ήταν πιο παχύρρευστο και κολλώδες σε σχέση με τα σύγχρονα προϊόντα. «Τι συγκίνηση να μυρίζεις ένα άρωμα που κανείς δεν μύρισε για 2.000 χρόνια και ίσως φόρεσε η ίδια η Κλεοπάτρα», είπε ο Robert Litman.

ΚΟΣΜΟΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ, ΑΡΩΜΑ, ΚΛΕΟΠΑΤΡΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!