12-δισ-στην-ανώτατη-εκπαίδευση-από-το-δή-268632
ΚΟΣΜΟΣ | 28.01.2013 | 15:25

$1,2 δισ. στην ανώτατη εκπαίδευση από το δήμαρχο της Νέας Υόρκης

Είναι ένας από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον πλανήτη και δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Από χθες, ο Μάικλ Μπλούμπεργκ εξασφάλισε μια θέση ανάμεσα στους μεγαλύτερους δωρητές της εκπαίδευσης. Με την επιταγή ύψους 350 εκατ. δολαρίων που παρέδωσε στο πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς, το ποσό που έχει προσφέρει συνολικά σε αυτό και μόνο το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα φτάνει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για ένα ρεκόρ που δύσκολα θα «σπάσει»- ακόμη και σε μια χώρα σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο μαικηνισμός έχει παλιά και στέρεα θεμέλια. Ο ίδιος ο Μπλούμπεργκ είχε μόλις αποφοιτήσει από το Τζον Χόπκινς όταν προσέφερε την πρώτη του δωρεά στο πανεπιστήμιο: ήταν μόλις πέντε δολάρια. Τότε ήταν 22 χρόνων.

Σήμερα, κι ενώ διανύει το 71ο έτος της ηλικίας του, έχει χτίσει μια οικονομική αυτοκρατορία, που τον κατατάσσει στη δέκατη θέση των πιο πλούσιων ανθρώπων στο κόσμο με την περιουσία του να αποτιμάται στα 25 δισ. Δολάρια.

Μαζί με την αύξηση της περιουσίας του, ο Αμερικανός μεγιστάνας αύξανε και τις δωρεές του στο Τζον Χόπκινς. Συνήθως ενεργούσε ως κρυφός δωρητής. Αυτήν τη φορά όμως αποφάσισε να δημοσιοποιήσει την ενέργειά του γιατί, όπως εξηγεί σε συνέντευξή του στους Νιου Γιορκ Τάιμς, ήθελε να δώσει ένα καλό παράδειγμα: «Στην κοινωνία μας διαπιστώνεται μια επικίνδυνη τάση μείωσης της χρηματοδότησης για την εκπαίδευση. Πρέπει να αντιδράσουμε» σημειώνει..

Είναι μια δυσάρεστη αλλαγή αν λάβει κανείς υπόψη του ότι πολλά πανεπιστήμια στον κόσμο οφείλουν την ύπαρξή τους σε ευεργέτες. Το πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς είναι ένα από αυτά. Ο Τζον Χόπκινς ήταν ο ευεργέτης που χρηματοδότησε την ίδρυσή του το 1876. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ είναι ο σύγχρονος ευεργέτης του. Χάρη στις δωρεές του, το πανεπιστήμιο μπόρεσε να αποκτήσει νέα έδρα της Σχολής Φυσικών Επιστημών, νέα πολυκλινική, νέο παιδιατρικό νοσοκομείο, ένα ινστιτούτο για τη θεραπεία της ελονοσίας, ένα εργαστήριο βλαστοκυττάρων και νέα βιβλιοθήκη. Με τις δωρεές του Μ. Μπλούμπεργκ χρηματοδοτείται και το δικαίωμα στις σπουδές: σε αυτόν οφείλεται το 20% των υποτροφιών που λαμβάνουν φοιτητές οι οποίοι δεν έχουν τα οικονομικά μέσα για να πληρώσουν τα δίδακτρα.

Ο μεγιστάνας δήμαρχος της Νέας Υόρκης καταλαμβάνει πλέον κεντρική θέση σε μια παλιά παράδοση στις Ηνωμένες Πολιτείες. Όπως υπενθύμισε ο πρύτανης του Τζον Χόπκινς παραλαμβάνοντας την επιταγή «οι μεγάλες οικογένειες του αμερικανικού καπιταλισμού -από τους Ροκφέλερ έως τους Κάνερτζι- προσέφεραν τις μεγάλες επενδύσεις που μεταμόρφωσαν την ανώτατη εκπαίδευση στην Αμερική».

Στην Ευρώπη, σημειώνει η ιταλική εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, ένας τόσο πρωταγωνιστικός ρόλος των ιδιωτικών δωρεών θα προκαλούσε επικρίσεις περί ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης και υποψίες για τις πραγματικές προθέσεις του δωρητή.

Η σχέση ανάμεσα στον Μάικλ Μπλούμπεργκ και το Τζον Χόπκινς βρίσκεται στον αντίποδα των ευρωπαϊκών αιτιάσεων. Ήταν η Σχολή Δημόσιας Υγείας που με τις έρευνές της στην πρόληψη των ασθενειών κατηύθυνε τις επιλογές του δημάρχου της Νέας Υόρκης.

Όταν ο Μπλούμπεργκ αποφάσισε να απαγορεύσει το κάπνισμα στα δημοτικά πάρκα, να επιβάλει «τη θερμιδική διαφάνεια» στις αλυσίδες ταχυφαγείων και να θέσει εκτός νόμου τις μεγάλες συσκευασίες της κόκα κόλα και της πέπσι κόλα, ενήργησε βάσει των πανεπιστημιακών ερευνών. Ακόμη και η απόφασή του να επεκτείνει το δίκτυο πεζοδρόμων στο Μανχάταν γεννήθηκε από το παράδειγμα μιας πανεπιστημιούπολης όπου απαγορεύεται η κίνηση τροχοφόρων.

Τα 350 εκατ. δολάρια της δωρεάς του Μπλούμπεργκ θα διατεθούν για την πρόσληψη 50 ερευνητών οι οποίοι θα μελετήσουν τρόπους θωράκισης των μεγαλουπόλεων απέναντι στο σοκ της κλιματικής αλλαγής.

Οι Νιου Γιορκ Τάιμς ανακάλυψαν μόνο μια περίπτωση «ειδικής σχέσης» του πανεπιστημίου με τον βασικό χρηματοδότη του. Όταν προσφέρθηκε μια δωρεά από τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, τον σεΐχη Ζαγιέντ μπιν Σουλτάν αλ- Ναχαγιάν, η διοίκηση του πανεπιστημίου ρώτησε τον Μπλούμπεργκ εάν είχε κάποια ένσταση. «Ένας Εβραίος σαν εμένα από τη μια πλευρά κι ένας Άραβας δίπλα.

«Έτσι θα έπρεπε να λειτουργεί ο κόσμος» ήταν η απάντησή του.