Ιταλία: Εφεδρεία και απολύσεις για 7.576 δημόσιους υπαλλήλους

Εκτός από τη χώρα μας, και στη γειτονική Ιταλία ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντιο ετοιμάζει απολύσεις και εφεδρεία για τους δημόσιους υπαλλήλους στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και την εξοικονόμηση πόρων.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, 55 ιταλικοί φορείς (9 υπουργεία, 21 ερευνητικά ιδρύματα, 24 πάρκα και δρυμούς και το ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων INPS) έχουν 7.576 επιπλέον εργαζομένους, οι οποίοι θα κληθούν να επιλέξουν κατά περίπτωση είτε τη συνταξιοδότηση είτε την πρόωρη συνταξιοδότηση. Κάποιοι άλλοι θα περάσουν σε μερική απασχόληση, έως ότου να μπορέσουν να συνταξιοδοτηθούν. Για έναν περιορισμένο αριθμό δημόσιων υπαλλήλων, προβλέπεται διετής εφεδρεία: ο εργαζόμενος θα πληρώνεται για δύο χρόνια (με το 80% των πάγιων αποδοχών του) έστω και αν δε διατηρεί την οργανική του θέση. Στο τέλος του διαστήματος αυτού, θα ακολουθεί επανατοποθέτησή του σε άλλη θέση -αν έχει βρεθεί-, η συνταξιοδότηση του, ή ακόμη και η απόλυσή του.

Όπως λέει το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών στη σχετική του ανακοίνωση, προτίθεται να συμμετέχει σε έναν διεξοδικό διάλογο με τα Συνδικάτα ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν με τους εργαζομένους που κρίνονται υπεράριθμοι πιεστικές ανάγκες σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα που συνεχίζουν να υπάρχουν. Οι πρώτες μετακινήσεις/συνταξιοδοτήσεις μπορεί να αρχίσουν από το τέλος του καλοκαιριού εάν στο μεταξύ λυθούν κανονιστικά, εργασιακά και θεσμικά ζητήματα που προκύπτουν.

Σύμφωνα με το Μάριο Μόντι, θα πρέπει να περικοπούν κατά ποσοστό 20% οι δημόσιες δαπάνες για τα διευθυντικά στελέχη και κατά 10% για τους απλούς υπαλλήλους. Με τη σταδιακή απομάκρυνση ή μετακίνηση των 7.576 υπαλλήλων, αναμένεται να εξοικονομηθούν σε ετήσια βάση 337 εκατ. ευρώ.

Τα υπουργεία που πρόκειται να υποστούν τις σημαντικότερες μειώσεις προσωπικού είναι τα Άμυνας, Ανάπτυξης, Γεωργίας, Μεταφορών και Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης δεν αποκλείεται στο άμεσο μέλλον -πιθανώς μετά τις εκλογές- να διευρύνει τα μέτρα αυτού του τύπου.

ΚΟΣΜΟΣ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΙΤΑΛΙΑ, ΕΦΕΔΡΕΙΑ


Αφήστε μια απάντηση

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!

[yield_ad_afto_invideo]