Διάσκεψη κατά της παιδεραστίας οργανώνει ο Πάπας

Διάσκεψη κατά της παιδεραστίας οργανώνει σήμερα στη Ρώμη ο Πάπας Φραγκίσκος με στόχο την «κάθαρση» της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας από το «κύμα» σεξουαλικών σκανδάλων που «αμαυρώνει» την εικόνα της τα τελευταία χρόνια.

Στη διάσκεψη θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, τι μπορεί να κάνει η Εκκλησία ως θεσμός και ως οργάνωση προκειμένου να αποσαφηνιστεί ποιος είναι υπεύθυνος και σε ποιον τομέα.

Επί τέσσερις ημέρες ο «οικοδεσπότης» της διάσκεψης, Πάπας Φραγκίσκος θα έχει συνομιλίες με ηγέτες Επισκοπικών Εκκλησιών προκειμένου να βρεθούν τρόποι αντιμετώπισης του άλυτου επί χρόνια προβλήματος.

Το σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης τίθεται επί τάπητος με τη συμμετοχή 113 επικεφαλής των Επισκοπικών Εκκλησιών, εκπροσώπων από μονές και 70 περίπου εμπειρογνωμόνων.

«H σύνοδος κορυφής για την «προστασία των ανηλίκων στην Εκκλησία» έφερε κοσμοσυρροή στο Βατικανό», όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».
«Το Βατικανό είναι σαν να βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας: με αρκετά ανοιχτά μέτωπα ταυτόχρονα και αντίθετα στρατόπεδα:θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, ιερείς, κάμερες και δημοσιογράφοι», προσθέτει.

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό «Spiegel», θα υπάρχουν επίσκοποι ακόμη και από χώρες όπου ο γάμος παιδιών θεωρείται νόμιμος και η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με θάνατο.

«Θα είναι μια από τις μεγάλες προκλήσεις της διάσκεψης η αντιμετώπιση τέτοιων διαφορών κατά τη διαμόρφωση των προτύπων των εκκλησιών για την αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης», σχολιάζει το επίμαχο άρθρο.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της γαλλικής εφημερίδας «Le Figaro» στη Ρώμη, δεν θα είναι πολλά τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης που θα δώσουν το παρών στη διάσκεψη. Θα υπάρξουν όμως βίντεο τα οποία τα προβληθούν στη διάρκεια της συνόδου, μεταφέροντας τις τραυματικές εμπειρίες θυμάτων.

Τα κρούσματα σεξουαλικής κακοποίησης από ταγούς της Καθολικής Εκκλησίες έχουν πάρει διαστάσεις τσουνάμι και τείνουν να στιγματίσουν ακόμη και τη θητεία του Πάπα Φραγκίσκου.

Τα σκάνδαλα παιδεραστίας ξεκίνησαν με αποκαλύψεις στην Ιρλανδία,τις ΗΠΑ και τη Γερμανία και με το πέρασμα του χρόνου αποκαλύφθηκε ότι και σε αυτά εμπλέκονται ακόμη και καρδινάλιοι σε όλο τον κόσμο.

Η διάσκεψη ανοίγει τις πύλες της μία ημέρα μετά την παρουσίαση του άκρως αποκαλυπτικού βιβλίου του Γάλλου Φρεντερίκ Μαρτέλ, υπό τον τίτλο:«Sodoma» στο ιστορικό κέντρο κέντρο της Ρώμης.

Στις σελίδες του βιβλίου, ο συγγραφέας υποστηρίζει ότι το Βατικανό είναι «μία από τις μεγαλύτερες ομοφυλοφιλικές κοινότητες στον κόσμο.
Ο Μαρτέλ εκθέτει τη διπλή ζωή του καθολικού κόσμου στο βιβλίο , το οποίο, όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde, «κάνει το Βατικανό να τρέμει».

«Από τους 12 Καρδιναλίους που περιέβαλλαν τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β’ στις δεκαετίες του ’80 και του ’90», όπως γράφει, «οι περισσότεροι ήταν ομοφυλόφιλοι. Αυτοί καθόρισαν την πολιτική της εκκλησίας στο θέμα των προφυλακτικών».

ΚΟΣΜΟΣ, ΚΑΤΑ, ΠΑΠΑΣ, ΔΙΑΣΚΕΨΗ, ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!