ΠΑΜΕ: Προδιαγεγραμμένο έγκλημα η κατάργηση της προϋπόθεσης άδειας άσκησης επαγγέλματος για χειρισμό κλαρκ
Την προσπάθεια της κυβέρνησης να καταργήσει την προϋπόθεση άδειας άσκησης επαγγέλματος για χειρισμό κλαρκ, μέσω του νομοσχεδίου που συζητείται σήμερα στη Βουλή, καταγγέλλει το ΠΑΜΕ.
«Στην πράξη η κυβέρνηση θέλει να επιτρέψει στις επιχειρήσεις να δίνουν κλαρκ, με δυνατότητα ανύψωσης έως 2,5 τόνων, να τα χειρίζεται ο καθένας. Θυσιάζοντας ακόμη και τη ζωή των εργαζομένων στις μυλόπετρες της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων των logistics, των μεγάλων βιομηχανιών και των αλυσίδων σούπερ μάρκετ» σημειώνει το ΠΑΜΕ και προσθέτει:
«Στους χειριστές των κλαρκ, που μετράνε τα περισσότερα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα, ανοίγεται ο δρόμος στις επιχειρήσεις για να βάζουν ανειδίκευτους εργάτες να χειρίζονται κλαρκ, δηλαδή να μεταφέρουν και να ανυψώνουν φορτία 2,5 τόνων χωρίς καμία άδεια, χωρίς καμία προϋπηρεσία! Κάτω από την πίεση και την ανάγκη για το μεροκάματο, με ανύπαρκτους ελεγκτικούς μηχανισμούς και διαλυμένο ΣΕΠΕ, θέλουν να ρίξουν την ευθύνη στις πλάτες των ίδιων των εργαζομένων που θα αναλάβουν τον χειρισμό επικίνδυνων και απαιτητικών μηχανημάτων με κίνδυνο για τους ίδιους και τους γύρω τους. Οι ανειδίκευτοι εργάτες θα τσακιστούν στην εντατικοποίηση, εκτεθειμένοι σε κάθε κίνδυνο και θα τους ζητάνε και την ευθύνη.
Εκτός από τους σοβαρούς κινδύνους για τους νέους εργαζόμενους, η κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο ώστε η εκάστοτε εργοδοσία να ξεμπερδεύει με εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και από τα κατοχυρωμένα βαρέα του κλάδου.
Ανοίγει ο δρόμος για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις συνολικά της εργοδοσίας προκειμένου να απαλλαγεί και από δικαιώματα που αφορούν σε άλλες κατηγορίες μηχανημάτων.
Οι εργαζόμενοι χειριστές έχουν τη δύναμη να σταματήσουν αυτό το αίσχος. Η λογική αναμονής, της αδράνειας και της ανάθεσης αφοπλίζουν τους εργαζόμενους στη μάχη απέναντι σε αυτή την επίθεση.
Τώρα χωρίς καμία καθυστέρηση οι εργαζόμενοι πρέπει να περάσουν στην αντεπίθεση!
Οι εργαζόμενοι χειριστές δεν είναι μόνοι τους.
Να μην περάσει η ρύθμιση για κατάργηση της προϋπόθεσης άδειας άσκησης επαγγέλματος για χειρισμό κλαρκ».
Προτεινόμενα άρθρα
25.06.2026 | 22:47



