προσλήψεις-μέσω-ασεπ-στα-κευδ-πώς-θα-53276
ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ | 20.03.2017 | 19:50

Προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ στα ΚΕΥΔ –Πώς θα γίνει η ανάπτυξη του δικτύου

Μέσω ΑΣΕΠ θα γίνουν οι προσλήψεις στα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ) σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου ενώ έκανε γνωστό και το χρονοδιάγραμμα της μετεξέλιξης και ανάπτυξης των κέντρων μετά την πρώτη εφαρμογή των γραφείων ενημέρωσης (ΓΕΥΔ)

Όπως είναι γνωστό από το ΚΥΣΚΟΙΠ αποφασίστηκε να αναπτυχθεί πανελλαδικό δίκτυο 120 Γραφείων Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ). Η υλοποίηση της απόφασης σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας προχωρά εντός του χρονοδιαγράμματος.

Συγκεκριμένα, μέσα σε ένα μήνα δημιουργήθηκε το πρώτο πιλοτικό ΓΕΥΔ, στην έδρα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ). Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, εντός του μήνα θα ακολουθήσουν δύο ακόμα ΓΕΥΔ, στο κέντρο Αθήνας και Πειραιά. Στη συνέχεια θα δημιουργηθούν ΓΕΥΔ στις υπόλοιπες 12 πρωτεύουσες Περιφερειών και θα ακολουθήσει η ανάπτυξη του δικτύου σε όλη την επικράτεια, μέχρι το τέλος του εξαμήνου. Στη συνέχεια, στο β’ εξάμηνο του έτους, τα 30 από τα 120 ΓΕΥΔ θα μετεξελιχθούν σε Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΚΕΥΔ), που θα παρέχουν περισσότερο ολοκληρωμένες υπηρεσίες, λειτουργώντας ως κόμβοι του δικτύου.

Συνολικά η ανάπτυξη του συγκεκριμένου δικτύου σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομιας κ. Παπαδημητρίου, αποτελεί πρωτοβουλία της κυβέρνησης, κατ’ εφαρμογή του «Παράλληλου Προγράμματος», η οποία συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς, όσον αφορά την ανάπτυξη των 30 ΚΕΥΔ. Καθώς, όμως, η στελέχωση αυτών θα γίνει μέσω ΑΣΕΠ και η χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ (αμφότερα απαιτούν διαδικασίες συγκεκριμένου χρόνου, οι οποίες διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων προς όφελος της χώρας) η ίδια η κυβέρνηση επέλεξε να προχωρήσει στη δημιουργία των ΓΕΥΔ, ακριβώς για να μην υπάρξει καθυστέρηση στην υποστήριξη των δανειοληπτών.

Τέλος, είναι χρήσιμο με αυτή την ευκαιρία να αποσαφηνιστεί ότι τα ΓΕΥΔ δεν ενημερώνουν τους πολίτες για την «πορεία των δανειακών τους υποχρεώσεων», ωστόσο ενημερώνουν για το προστατευτικό πλαίσιο, τις εναλλακτικές λύσεις καθώς και για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.