Υποτονικά, ισοτονικά και υπερτονικά ποτά: Ξέρετε τη διαφορά τους;

Όσοι τρέχουν και αθλούνται καταναλώνουν σε αρκετά μεγάλες ποσότητες διάφορα ποτά, προκειμένου να αναπληρώσουν την ενέργειά τους και τα υγρά που έχει χάσει το σώμα τους από την άσκηση.

Έχετε αναρωτηθεί, όμως, ποτέ τις διαφορές των «ενεργειακών» ποτών που υπάρχουν στην αγορά; Για την ακρίβεια το πιθανότερο είναι να μην έχετε κοιτάξει καν την ετικέτα για να δείτε τι είναι το καθένα. Και φυσικά, ούτε που πέρασε ποτέ από το μυαλό σας ότι είναι διαφορετικά.

Ποιες είναι οι διαφορές τους

Τα υποτονικά υγρά έχουν μικρότερη πυκνότητα από τα άλλα υγρά του σώματος. Έχουν λιγότερα διαλυμένα συστατικά ανά 100ml (συνήθως 2-3γρ ανά 100ml), που απορροφώνται από το σώμα πιο γρήγορα από το νερό και επιτυγχάνουν γρήγορη ενυδάτωση. Υποστηρίζεται ότι τα υποτονικά ροφήματα επιταχύνουν τη ταχύτητα απορρόφησης του νερού από το σώμα, εμποδίζοντας ή καθυστερώντας έτσι την αφυδάτωση.

Τα ισοτονικά υγρά έχουν την ίδια πυκνότητα σε διαλυμένα συστατικά με τα υγρά του σώματος (συνήθως 5-7γρ ανά 100ml). Θα απορροφηθούν είτε τόσο γρήγορα, είτε ίσως, λίγο γρηγορότερα από όσο το νερό, ανάλογα με τις συνθήκες άσκησης. Τα υπερτονικά υγρά έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από τα υγρά του σώματος και θα απορροφηθούν αργά. Υποστηρίζεται ότι προσφέρουν στους αθλητές αναπλήρωση ενέργειας και ότι αντικαθιστούν τη χαμένη ενέργεια.

Η επιλογή υγρών που θα κάνετε εξαρτάται από το αν πρέπει να αντικαταστήσετε υγρά γρήγορα ή πρέπει να αναπληρώσετε ενέργεια ή και τα δύο. Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν τα υποτονικά ποτά σαν τα καλύτερα για γρήγορη αναπλήρωση υγρών. Κάποιοι άλλοι ίσως να προτιμούσαν τα ισοτονικά ροφήματα. Δοκιμάστε και τα ισοτονικά και τα υποτονικά ροφήματα, για να βρείτε πιο σας ταιριάζει καλύτερα.

Τα υπερτονικά υγρά έχουν μεγαλύτερη πυκνότητα από τα υγρά του σώματος και θα απορροφηθούν αργά. Υποστηρίζεται ότι προσφέρουν στους αθλητές αναπλήρωση ενέργειας και ότι αντικαθιστούν τη χαμένη ενέργεια. Τα υπερτονικά ροφήματα περιέχουν περισσότερους υδατάνθρακες (σάκχαρα). Είναι σχεδιασμένα για να αναπληρώνουν τη χαμένη ενέργεια και να διατηρούν η μεγαλώνουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος μάλλον πάρα να αναπληρώνουν το νερό. Μπορεί να αξίζουν να τα πάρετε αν έχετε ασκηθεί σκληρά για 2 ώρες ή περισσότερο και /ή αν ο ρυθμός εφίδρωσης σας είναι μικρός.

πηγή: runnfun.gr

ΥΓΕΙΑ, ΠΟΤΑ, ΙΣΟΤΟΝΙΚΑ, ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ, ΥΠΕΡΤΟΝΙΚΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!