ξεκινούν-προγράμματα-προσυμπτωματικ-820935
ΥΓΕΙΑ | 12.03.2023 | 21:01

Ξεκινούν προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για καρκίνο τραχήλου μήτρας και παχέος εντέρου

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να δημοσιευτεί πρόσκληση για το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για γυναίκες 21-65 ετών, ενώ η κυβέρνηση βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας της κοινής υπουργικής απόφασης για τον προσυμπτωματικό έλεγχο των καρδιαγγειακών νοσημάτων, που αφορούν 5,5 εκατ. πολίτες 30-70 ετών. Το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου παχέος εντέρου αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες έξι εβδομάδες, και η χώρα μας θα υλοποιήσει επιπλέον δύο προγράμματα που αφορούν ομάδες υψηλού κινδύνου: Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του δέρματος (για ομάδες που ασκούν εργασίες όπως αυτές που κάνουν οι αλιείς, οι γεωργοί, οι κτηνοτρόφοι) και το πρόγραμμα έγκαιρης ανίχνευσης του καρκίνου του πνεύμονα για άτομα που είναι εξαιρετικά υψηλού κινδύνου, δηλαδή καπνιστές κατά κύριο λόγο.

Τα παραπάνω ανέφερε η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σε παρέμβαση της στο 3o Ετήσιο Συνέδριο του Economist, με θέμα την ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου. Όπως είπε μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότερες από 100.000 μαστογραφίες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», και σε 6325 γυναίκες έχουν εντοπιστεί ευρήματα έγκαιρα, έτσι ώστε να κάνουν θεραπευτικές παρεμβάσεις, που να μην είναι βαριές.

Η χώρα μας με το πρόγραμμα Σπύρος Δοξιάδης προχωρεί σε μία σειρά από δράσεις που αφορούν στην πρόληψη και αυτές χρηματοδοτούνται με περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, ανέφερε η κ. Αγαπηδάκη, τονίζοντας εκ νέου ότι για πρώτη φορά στη χώρα μας γίνεται μία τόσο μεγάλη επένδυση στη δημόσια υγεία και στην πρόληψη. «Έχουμε ένα νοσοκομείοκεντρικό σύστημα στην Ελλάδα, το οποίο στοιχίζει περίπου 12 χρόνια από τη ζωή μας. Και το λέω αυτό, γιατί χωρίς τη δημόσια υγεία, χωρίς την πρόληψη, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε βασικούς παράγοντες κινδύνου, είτε αυτοί είναι ατομικοί, όπως κάπνισμα, υγιεινή διατροφή, έλλειψη αθλητικής δραστηριότητας, κατάχρηση αλκοόλ, είτε αφορούν ευρύτερους συστημικούς παράγοντες, τους κοινωνικούς προσδιοριστές υγείας που κοστίζουν σε ανθρώπινα έτη».

Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες εξελίσσονται σε τρεις βασικούς πυλώνες: α) Την πρωτογενή πρόληψη με προγράμματα όπως πχ η πρόληψη και αντιμετώπιση παιδικής παχυσαρκίας β) ο δεύτερος αφορά στη δευτερογενή πρόληψη που είναι τα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, και γ) ο τρίτος πυλώνας αφορά στις υποδομές, δηλαδή το σύστημα δημόσιας υγείας, «το οποίο απουσιάζει όλα αυτά τα χρόνια από τη χώρα μας. Μόνο σπάργανά του υπάρχουν. Ωστόσο θα πραγματοποιηθεί ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο πλαίσιο σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας».