Βασιλακόπουλος: «Φτιάξαμε ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές και είχαμε υψηλή θνητότητα» - Aftodioikisi.gr
Παρασκευή
26
Νοέμβριος
Back

Βασιλακόπουλος: «Φτιάξαμε ΜΕΘ χωρίς προδιαγραφές και είχαμε υψηλή θνητότητα»

Βόμβα μεγατόνων έριξε ο καθηγητής πνευμονολογίας Θόδωρος Βασιλακόπουλος. Σε συνέντευξη του ανέφερε ότι κάποιες ΜΕΘ που φτιάχτηκαν στο προηγούμενο κύμα, έγιναν γρήγορα, και δεν ήταν στελεχωμένες σωστά με αποτέλεσμα να έχουμε υψηλή θνητότητα.

Πιο συγκεκριμένα, με το σύστημα υγείας να πιέζεται, πληθαίνουν καθημερινά οι πληροφορίες πως ΜΕΘ δεν υπάρχουν και πολλοί ασθενείς διασωληνώνονται ακόμη και σε χειρουργεία. Όπως είναι ευλόγως αντιληπτό η καταγγελία του Θόδωρου Βασιλακόπουλου πως πολλές ΜΕΘ φτιάχτηκαν γρήγορα, προκαλεί αίσθηση και μεγάλη ανησυχία. Σημείωσε δε ότι «δεν είναι δυνατόν να ανοίξουν 5.000 ΜΕΘ επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται».

«Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες »

Μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (11.11.2021) στο OPEN, ο Θόδωρος Βασιλακόπουλος είπε ότι στο προηγούμενο κύμα της πανδημίας, είχαν δημιουργηθεί ΜΕΘ που δεν είχαν στελεχωθεί σωστά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί η θνητότητα. Έφερε ως παράδειγμα το Λαϊκό, όπου υπηρετεί και όπου σύμφωνα με το Mega ένας ασθενής που είχε διασωληνωθεί εκτός ΜΕΘ, πέθανε!

«Όλες οι κλίνες εντατικής θεραπείας που υπάρχουν στο Λαϊκό Νοσοκομείο λειτουργούν πλήρως. Πέρυσι την άνοιξη μέσα στην κλινική κορονοϊού δημιουργήθηκαν εκτάκτως κάποιες κλίνες. Αυτές στελεχώθηκαν, λειτούργησαν για λίγο ως κλίνες ΜΕΘ, δεν υπήρχε καν πεπιεσμένος αέρας. Υπήρχε μόνο οξυγόνο και χρειαζόταν ειδικοί αναπνευστήρες που να συμπιέζουν το οξυγόνο.

« Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα, δεν είναι πραγματικές κλίνες ΜΕΘ»

Δημιουργήθηκαν λοιπόν πέντε κλίνες εκ των ενόντων, λόγω τεχνικού προβλήματος. Όταν λειτούργησε αυτή η μονάδα, λειτούργησε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα με πολύ μέτρια, επιεικής χαρακτηρισμός, αποτελέσματα. (…) Οι κλίνες που λέει ο κ. Γιαννάκος ότι αναπτύχθηκαν στο προηγούμενο κύμα, δεν είναι πραγματικές κλίνες ΜΕΘ. (…) Αναπτύχθηκαν στο Λαϊκό και έπειτα έπαψαν να λειτουργούν. Δημιουργήθηκε ένα τμήμα, το οποίο, δεν είχε και την καλύτερη επιτυχία, αν δείτε τα ποσοστά θνητότητας θα απογοητευτείτε, δεν μπορώ να πω περισσότερα. Το να λέμε να ανοίξουν 5.000 ΜΕΘ επειδή ο κόσμος δεν εμβολιάζεται, δεν είναι δυνατόν. Γιατί τα αποτελέσματα που θα πάρουμε δεν θα είναι καλά».

«Ζητήστε επίσημα στοιχεία πόσοι νοσηλεύτηκαν σε αυτή τη ΜΕΘ των 5 κρεβατιών και πόσοι βγήκαν (…) Δεν μπορούμε να πετύχουμε καλά αποτελέσματα όταν δεν έχουμε πλήρως στελεχωμένο και εκπαιδευμένο προσωπικό και όλα τα στάνταρ (…) Λειτούργησε εκ των ενόντων, όπως λειτούργησαν και άλλες μονάδες στην Ελλάδα στο προηγούμενο κύμα. Το να παίρνουμε χειρουργικές κλίνες, επειδή έχουν αναπνευστήρες και να τις μετατρέπουμε σε κλίνες ΜΕΘ, πιστέψτε με, είναι λύση ανάγκης σε ένα πόλεμο και δεν θα πετύχουμε στάνταρ θνητότητας», ανέφερε επίσης.

Δείτε το βίντεο

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!