τσιόδρας-τι-δεν-απάντα-για-το-θάνατο-τ-748553
ΥΓΕΙΑ | 25.03.2020 | 23:19

Τσιόδρας: Τι (δεν) απάντα για το θάνατο της 41χρονης στην Καστοριά

Στο γεγονός ότι η 41χρονη από την Καστοριά δεν πήγε στο νοσοκομείο απέδωσε,  στην ουσία, τον θάνατό της, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων.. ¨“Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, έχω πληροφορηθεί ότι υπήρχε και υποκείμενο νόσημα. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις υποκειμένων νοσημάτων και όταν δεν υπάρχει επικοινωνία με προσωπικό θεράποντα ιατρό, πρέπει να κατευθύνονται στα κατά τόπους νοσοκομεία αναφοράς, ώστε να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία”, είπε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας υποστήριξε ότι  «το άσθμα που είναι χρόνιο αναπνευστικό νόσημα είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και την γρίπη η οποία κυκλοφορεί αυτή την εποχή».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνέντευξή του στην aftodioikisi.gr ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης είχε υποστηρίξει ότι παρότι είχε χρόνιο άσθμα η 41χρονη έλαβε οδηγία από τον ΕΟΔΥ να παραμείνει στο σπίτι της.

Στο θέμα αναφέρθηκε και στη σημερινή του δήλωση ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, τονίζοντας ότι «ο ΕΟΔΥ καλεί όσους έχουν συμπτώματα κορωνοϊού να μένουν σπίτι τους χωρίς κατ’ οίκον παρακολούθηση, με τους δύο χθεσινούς τραγικούς θανάτους να αποτελούν μία μακάβρια προειδοποίηση».

Και το ερώτημα, πλέον, γίνεται πιο επιτακτικό: Για ποιο λόγο ο ΕΟΔΥ, τον οποίο εκπροσωπεί ο καθηγητής Τσιόδρας έδωσε οδηγία στην 41χρονη που, όπως τονίζει ο εκπρόσωπός του «είναι παράγοντας κινδύνου», δεν της έδωσε οδηγίες από την ημέρα που επικοινώνησε, δηλαδή, τρεις ημέρες από τότε που έχασε τη ζωή της, να πάει στο νοσοκομείο Καστοριάς;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Προβληματισμός για το πώς πέθανε ο 42χρονος καθηγητής στην Κρήτη -Φαινόταν καλά

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Σ.ΤΣΙΟΔΡΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ 41ΧΡΟΝΗ

Α. ΝΕΓΚΗΣ: Κύριε Τσιόδρα, υπάρχει έντονη ανησυχία σχετικά με περιστατικό άτυχης γυναίκας στη δυτική Μακεδονία, η οποία κατέληξε στο σπίτι της και εκ των υστέρων διαπιστώθηκε ότι είχε μολυνθεί από τον κορονοϊό. Εχθές τονίσατε ότι οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να επιτηρούν την υγεία τους και να είναι σε συνεχή επικοινωνία με το γιατρό τους. Όμως, δυστυχώς, κάθε πολίτης δεν έχει οικογενειακό γιατρό. Επίσης όπως απέδειξε το περιστατικό, η τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ και τον γιατρό δεν επαρκεί. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος κάλεσε τους ιδιώτες γιατρούς να κλείσουν τα ιατρεία τους εφόσον δεν έχουν προστατευτικά υλικά. Με ποιο τρόπο θα καλυφθεί αυτό το κενό με την επιτήρηση της υγείας των πολιτών που έχουν συμπτώματα και μένουν σπίτι;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Ναι, είπα νομίζω και σε αυτά που ακολούθησαν τις ανακοινώσεις των περιστατικών στην χώρα μας, ότι είναι μια νόσος η οποία μπορεί να φερθεί άσχημα, αλλά πολύ σπάνια, και να συμπεριφερθεί και να εξελιχθεί σε μια σοβαρότατη πνευμονία ακόμα και σε νέους, κατά τα άλλα υγιείς, ανθρώπους.

Είναι μια νόσος για την οποία δεν έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα, αλλά με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι το 95% των ανθρώπων την περνάει, το 80%-85% σε πολύ ήπια μορφή και ένα 5%-10% σε μια μέτρια προς σοβαρή μορφή, που απαιτεί και νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Μέχρι τώρα, αυτή είναι η εικόνα στη χώρα μας. Δεν διαφοροποιείται, το μήνυμα δεν αλλάζει. Αυτό που πρέπει να έχουν οι πολίτες υπ’ όψιν τους, είναι τα σοβαρά συμπτώματα και η επικοινωνία με τον γιατρό, για αυτούς έχουν ήπια κατάσταση ίωσης

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση, έχω πληροφορηθεί ότι υπήρχε και υποκείμενο νόσημα. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις υποκειμένων νοσημάτων και όταν δεν υπάρχει επικοινωνία με προσωπικό θεράποντα ιατρό, πρέπει να κατευθύνονται στα κατά τόπους νοσοκομεία αναφοράς, ώστε να γίνεται έγκαιρα η διάγνωση και να χορηγείται η κατάλληλη θεραπεία.

Αυτό είναι σημαντικό για να μην θρηνήσουμε ζωές σε ανθρώπους οι οποίοι έμειναν σπίτι και δεν τους δόθηκε η κατάλληλη οδηγία ή δεν ακολούθησαν την σωστή οδηγία.

Πάντα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση και ο πολίτης. Είμαστε μαζί, παλεύουμε τον κοινό εχθρό. Σε μια επιδείνωση συμπτωμάτων να αναζητούν βοήθεια και να δίνεται η κατάλληλη θεραπεία, όσον το δυνατόν γρηγορότερα.

ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΘΜΑ

Ρ. ΜΕΛΑ: Κύριε Τσιόδρα, υπάρχουν ασθενείς που υποφέρουν από αλλεργίες, γρίπη, άσθμα και μολύνονται από τον κορονοϊό. Ποιο είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα που πρέπει να τους υποψιάσει και να τους κινητοποιήσει, για να ζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια και να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος;

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ: Για το πρώτο σκέλος της ερώτησης που κατά κάποιο τρόπο αναμειγνύει στην ίδια ερώτηση τις αλλεργίες, που γενικά δεν είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο, το άσθμα που είναι χρόνιο αναπνευστικό νόσημα και είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και την γρίπη η οποία κυκλοφορεί αυτή την εποχή, να πω ότι είναι τρία διαφορετικά ερωτήματα.

Σίγουρα οι άνθρωποι οι οποίοι έχουν χρόνιο νόσημα, θα πρέπει να ζητούν πιο γρήγορα ιατρική βοήθεια. Η γρίπη παρουσιάζεται με ίδια εικόνα, πυρετό και βήχα, και είναι πολύ δύσκολο κανείς με τα κλινικά σημεία να πει αν είναι το ένα ή το άλλο.  Αν ανήκει σε νεαρή κατηγορία, σε νεαρό κομμάτι του πληθυσμού και δεν έχει άλλο ήπιο νόσημα, η συμβουλή μας ισχύει.

 

Αν ανήκει σε κατηγορία πληθυσμού που έχει αυξημένο κίνδυνο, θα πρέπει να αναζητά πιο γρήγορα ιατρική βοήθεια. Αλλά είπα σήμερα νομίζω και πέρασα μερικά σημαντικά μηνύματα για το πώς επιτηρούμε την υγεία μας στο σπίτι, ακόμα και αυτοί που μένουμε ενώ δεν έχουμε άλλα προβλήματα υγείας για να αποφύγουμε το χειρότερο.