Τσιόδρας: Προσοχή σε μεφλοκίνη & χλωροκίνη -Προκαλούν ακόμη & θάνατο

Σε προειδοποίηση για την χρήση τόσο της χλωροκίνης όσο και της μεφλοκίνης που χρησιμοποιούν οι Ρώσσοι για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, προχώρησε, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων,  ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Όπως είπε:

-Η μεφλοκίνη είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για την προφύλαξη από την ελονοσία και είναι αντίστοιχο με την χλωροκίνη. «Θα δοκιμαστεί και αυτό στα πλαίσια κλινικών μελετών. Δεν υπάρχει πανάκεα ούτε θαματουργό φάρμακο. Τα φάρμακα έχουν παρενέργειες και γι’ αυτό θα πρέπει να χορηγούνται με μεγάλη προσοχή», πρόσθεσε. Μάλιστα, σχετικά με την μεφλοκίνη υποστήριξε ότι από την εποχή των σπουδών του θυμάται ότι  «σε κάποιους έκανε ψυχιατρικές διαταραχές. Θα δούμε αν δουλεύει καλύτερα από τη χλωροκίνη», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τους επιστημονικούς ορισμούς η κύρια δράση της μεφλοκίνης είναι η καταστροφή των ενδοερυθροκυτταρικών ασεξουαλικών μορφών του πλασμωδίου της ελονοσίας οι οποίες είναι παθογόνες για τον άνθρωπο.

-Η χλωροκίνη χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό δεξαμενών, τονίζοντας ότι ένα Αμερικάνος έχασε τη ζωή του και ένας άλλος νοσηλεύτηκε σε ΜΕΘ όταν πήραν χλωροκίνη που είχαν για τον καθαρισμό του ενυδρείου τους. «Οποιοδήποτε φάρμακο μπορεί να γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο για την υγεία αν δεν χρησιμοποιείται με συνταγή γιατρού».

38 νεκροί, 95 νέα κρούσματα

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι τους 38 έχουν φτάσει οι θάνατοι από κορωνοϊό στην χώρα μας. 

Από αυτούς οι 29 είναι άνδρες και οι 9 γυναίκες. Το 92% είναι άνω των 70 ετών και με υποκείμενη νόσο, ενώ η μέση ηλικία τους είναι τα 79 έτη.

Παράλληλα ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 95  νέα κρούσματα, συνολικά  1.156, εκ των οποίων 69 νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Μέση ηλικία όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, είναι τα 66 έτη, ενώ οι 47 έχουν συνοδά υποκείμενα νοσήματα.

Επιπλέον, 5 ασθενείς που βρίσκονταν σε ΜΕΘ βγήκαν από αυτές, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει 133.663 διαγνωστικά τεστ.

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, ο μέσος χρόνος νοσηλείας στις ΜΕΘ είναι παρατεταμένος, καθώς «πρόκειται για μία μάχη που δεν είναι εύκολη», προσθέτοντας ότι στην γειτονική Ιταλία η μέση παραμονή σε ΜΕΘ είναι 15 ημέρες και το ελάχιστο 10.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα μας δείξουν καλύτερα την εξέλιξη της νόσου», προσθέτοντας ότι η «εικόνα των θανάτων μας επιτρέπει να έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία».

ΥΓΕΙΑ, ΘΑΝΑΤΟΣ, ΠΡΟΣΟΧΗ, ΤΣΙΟΔΡΑΣ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΧΛΩΡΟΚΙΝΗ, ΜΕΦΛΟΝΙΚΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!