Τσιόδρας -κορωνοϊός: Ποια φάρμακα δρουν προστατευτικά -Πώς (δεν) μεταδίδεται

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, επειδή, όπως είπε, γράφονται και ακούγονται διάφορα: 

-Κύριος τρόπος μετάδοσης του κορωνοϊού είναι τα αεροσταγονίδια και και όχι ο αέρας.

-Τα φάρμακα για την πίεση δεν φαίνεται να επηρεάζουν αρνητικά τη νόσο και ίσως να δρουν και προστατευτικά. Γι’ αυτό κάλεσε όσους λαμβάνουν θεραπείες για χρόνιες ασθένειες να τις συνεχίσουν κατόπιν συμβουλής του γιατρού τους.

-Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συνιστούν πως η χρήση αντιφλεγμονώδων (broufen και ponstan) «προκαλεί επιδείνωση ή μια χειρότερη πορεία της νόσου». Όταν δεν υπάρχει λόγος για φάρμακα, καλό θα ήταν να αποφεύγονται σε συνεννόηση πάντα του ασθενή με τον γιατρό του, πρόσθεσε.

-Τα φάρμακα με παρεκεταμόλη όπως το depon και το panadol δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επηρεάζουν αρνητικά τον κορωνοϊό και μπορούν να λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του πυρετού. «Να χρησιμοποιούμε παρακεταμόλη και να περιμένουμε τα αποτελέσματα για τα Μη Στεροειδή  αντιφλεγμονώδη», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Η χρήση της παρακεταμόλης είναι ασφαλέστερη, ενώ για τα Αντιφλεγμονώδη δεν υπάρχουν προς το παρόν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι επιδεινώνουν την ίωση».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 103 νέα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 331, από 228 που ήταν χθες. Όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας τα 49 νέα είναι του τελευταίου 24ωρου και τα 54 είναι τα νέα που αφορούν προηγούμενα 24ωρα λόγω καθυστερήσεων στα εργαστήρια αναφοράς.

Κατά τον κ. Τσίοδρα:

-Από τα 103 νέα κρούσματα τα 44 προέρχονται από πιθανή εγχώρια μετάδοση, δηλαδή δεν έχουν ταξιδιωτικό ιστορικό ή σύνδεση με άλλο κρούσμα. Μάλιστα, ο κ. Τσιόδρας ζήτησε να μην χρησιμοποιείται ο όρος «ορφανά».

-Από τα 331 κρούσματα τα 51 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.

-Οκτώ είναι διασωληνωμένοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Όλοι οι διασωληνωμένοι είναι άνδρες με μέση ηλικία 67 ετών και σοβαρά προβλήματα υγείας.

-Έχουν γίνει περίπου 4000 εργαστηριακοί έλεγχοι

-Έχουμε 4 νεκρούς, ενώ 10 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο.

ΥΓΕΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΑ, ΜΕΤΑΔΟΣΗ, ΤΣΙΟΔΡΑΣ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΑΝΑΣΤΑΛΤΙΚΑ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!