Θεσσαλονίκη: Μπαίνουν στην μάχη του κορωνοϊού δύο ιδιωτικές κλινικές - Aftodioikisi.gr
Πέμπτη
25
Νοέμβριος
Back
φάρμακο

Θεσσαλονίκη: Μπαίνουν στην μάχη του κορωνοϊού δύο ιδιωτικές κλινικές

Με την Θεσσαλονίκη ξεκινάει η επίταξη που δέχεται ουσιαστικό πλήγμα από τον κορωνοϊό με συνεχή άνοδο κρουσμάτων και διασωληνωμένων. Δύο ιδιωτικές κλινικές μπαίνουν στην πρώτη γραμμή για να βοηθήσουν την κατάσταση στην Βόρεια Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, εδώ και λίγες ημέρες ενεργοποιήθηκε εκ νέου η συνεργασία του Κέντρου Αποκατάστασης «Αρωγή» με την 3η και 4η ΥΠΕ -που είχε ξεκινήσει και τον περασμένο Νοέμβριο, κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος- και ήδη άρχισε η μεταφορά ασθενών θετικών στον κορωνοϊό από δημόσια νοσοκομεία της πόλης προς την ιδιωτική υγειονομική μονάδα.

Δύο κλινικές στην πρώτη γραμμή

Επίσης, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ThessToday.gr, ένα ακόμη ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης το οποίο στεγάζεται λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη έχει «αδειάσει» από απλούς ασθενείς και έχει μετατραπεί αποκλειστικά σε κέντρο Covid-19.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία μετατροπής του ιδιωτικού κέντρου αποκατάστασης σε υγειονομική μονάδα μόνο για νοσούντες από τον κορωνοϊό έχει ξεκινήσει εδώ και λίγα 24ωρα και τα ασθενοφόρα της κλινικής ήδη πραγματοποιούν δρομολόγια προς τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για την παραλαβή ασθενών.

Στα «χαρακώματα» για ένα κρεβάτι ΜΕΘ

Απερίγραπτες είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες καλούνται να ανταπεξέλθουν σε καθημερινή βάση οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και συνολικά της Βόρειας Ελλάδας, καθώς ο αριθμός των ασθενών που χρήζουν διασωλήνωση αυξάνεται ραγδαία.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, το πρωί της Τετάρτης το ΑΧΕΠΑ ολοκλήρωσε την εφημερία του με 41 εισαγωγές ασθενών covid και 15 ύποπτα, ενώ το Παπαγεωργίου ξεκίνησε σήμερα εφημερία με γεμάτες τις 25 κλίνες ΜΕΘ και εννέα διασωληνωμένους σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.

«Το Παπαγεωργίου ξεκίνησε εφημερία με γεμάτες τις 25 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού. Εκτός ΜΕΘ και σε λίστα αναμονής διασωληνωμένοι είναι 9 σε ΜΑΦ και 2 στη Στεφανιαία. Στο Παπανικολάου σήμερα γίνονται αλλαγές. Ήρθαν με μετακίνηση οι εντατικολόγοι γιατροί και ανοίγουν οι 18 κλίνες ΜΕΘ της δωρεάς για περιστατικά κορωνοιού. Τώρα γίνονται οι μεταφορές των διασωληνωμένων ασθενών. Έτσι οι κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού γίνονται 36 από 30 και ΜΕΘ 12 κλινών που διευθύνει ο κος. Καπραβέλος μετατρέπεται σε ΜΕΘ για γενικά περιστατικά», τόνισε ο κ. Γιαννάκος σε ενημέρωσή του.

Και πρόσθεσε: «Οι 36 κλίνες ΜΕΘ θα γεμίσουν αμέσως γιατί υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς στα χειρουργεία».

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ για την Βόρεια Ελλάδα

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ συνεχίζει και επισημαίνει ότι στο Ιπποκράτειο είναι γεμάτες και οι 15 κλίνες ΜΕΘ, ενώ υπάρχουν επτά άνθρωποι διασωληνωμένοι στα χειρουργεία. «Επίσης λειτουργούν 18 κλίνες για γενικά διασωληνωμένα περιστατικά που είναι γεμάτη. Οι 106 κλίνες ΜΕΘ κορωνοϊού στη Θεσσαλονίκη που λειτουργούν τώρα είναι ασφυκτικά γεμάτες, όπως και οι 34 κλίνες ΜΕΘ των περιφερειακών νοσοκομείων της Κεντρικής Μακεδονίας.

Δεκάδες διασωληνωμένοι μένουν εκτός, ενώ υπάρχουν αρκετά βαριά περιστατικά με μηχάνημα υψηλής ροής οξυγόνου στις κλινικές στα όρια της διασωλήνωσης», δήλωσε ο κ. Γιαννάκος, συμπληρώνοντας ότι «αρκετοί ηλικιωμένοι ασθενείς καταλήγουν στις κλινικές. Τραγωδία. Κρίμα για το προσωπικό που εργάζεται. Δεν προλαβαίνουν να πάνε ούτε τουαλέτα. Μένουν ατέλειωτες ώρες με τη στολή υψηλής προστασίας και χωρίς διάλειμμα. Η δουλειά αυτή δεν πληρώνεται. Έχουν μείνει μόνο στα λόγια για τους ήρωες».

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!