τεστοστερόνη-πόσο-αλήθεια-είναι-ότι-τ-474656
ΥΓΕΙΑ | 31.03.2021 | 21:38

Τεστοστερόνη: Πόσο αλήθεια είναι ότι τη μειώνει η αυτοϊκανοποίηση

Υπάρχει μια θεωρία περί επιβλαβών επιπτώσεων στην ψυχική και σωματική υγεία από τη συχνή παρακολούθηση πορνογραφικού υλικού και αυνανισμού, η οποία χαίρει ευρείας αποδοχής κυρίως μεταξύ ετεροφυλόφιλων ανδρών και λιγότερο γυναικών και μελών της LGBTQIA+ κοινότητας, για τους οποίους η σωτηρία βρίσκεται στην αποχή.

Όπως επισημαίνει ο ανώτερος λέκτορας Βιοχημείας στο Πανεπιστήμιο Sheffield Hallam, Daniel Kelly σε άρθρο του στο The Conversation, από την ακροδεξιά οργάνωση Proud Boys στη διαδικτυακή κοινότητα των Incels (involuntary celibates=εκουσίως άγαμοι), η αποχή από το σεξ -κυρίως λόγω της σκάρτης φύσης των γυναικών για τις παραπάνω ομάδες- έχει συνδεθεί με οφέλη όπως αύξηση της τεστοστερόνης.

Σύμφωνα με τον Δρ Daniel Kelly, η τεστοστερόνη διαδραματίζει πράγματι σπουδαίο ρόλο για τους άνδρες, συμβάλλοντας στη βελτίωση της διάθεσης και της ενεργητικότητας, ενώ συνδέεται με την αύξηση των μυών και τις καλύτερες αθλητικές επιδόσεις. Παράλληλα, φαίνεται να σχετίζεται και με τη σεξουαλική λειτουργικότητα. Με ποιον όμως τρόπο;

Πολλές πρωτοβουλίες έχουν σταθεί σε αυτή τη σχέση παρουσιάζοντας αμφιλεγόμενα στοιχεία. Η Nofap, μια τέτοια διαδικτυακή κίνηση που προτάσσει την αποχή από τον αυνανισμό ή το σεξ για μακρές περιόδους όπως τρεις μήνες, υπόσχεται το τέλος του εθισμού στο πορνό και το ψυχαναγκαστικό σεξ και πολλά ακόμη οφέλη: περισσότερους οργασμούς, καλύτερη εκτίμηση των υγιών σεξουαλικών σχέσεων, καλύτερη στύση και ποιότητα σπέρματος, ευτυχία, λιγότερο άγχος, περισσότερη αυτοεκτίμηση και κινητοποίηση και, κυρίως, υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης.

Ωστόσο, τα ανεπαρκή στοιχεία είναι βασικό γνώρισμα των μελετών που συνδέουν τη σεξουαλική αποχή με αύξηση τεστοστερόνης. Σύμφωνα με τον Δρ Kelly, οι θιασώτες της εν λόγω αιτιώδους σχέσης επικαλούνται συνήθως δύο έρευνες.

Η πρώτη, διαπίστωσε κατόπιν διπλής μέτρησης των επιπέδων τεστοστερόνης σε δέκα άνδρες πριν τον αυνανισμό και τον οργασμό και δέκα λεπτά αργότερα (στην αρχή της έρευνας και μετά από τρεις εβδομάδες αποχής από κάθε σεξουαλική δραστηριότητα) ότι η αποχή σημείωσε άνοδο στα επίπεδα της ορμόνης. Ωστόσο, εξηγεί ο Δρ Kelly, το δείγμα της έρευνας ήταν μικρό, τα επίπεδα της ορμόνης πιθανώς επηρεάστηκαν από την προσμονή και επιπλέον οι μετρήσεις δεν είχαν αξιοσημείωτη διαφορά. Η δεύτερη σημείωσε αύξηση κατά 45% στα επίπεδα τεστοστερόνης μετά από 7 ημέρες αποχής, μια προσωρινή διαφοροποίηση που επέστρεψε στην αρχική τιμή ακόμη και με παράταση της αποχής.

Στον αντίποδα, ευάριθμες μελέτες έχουν συνδέσει τον αυνανισμό με υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, με αρκετούς και πάλι περιορισμούς ή αμφίβολα συμπεράσματα.

Είναι πιο ασφαλές η αντεπιχειρηματολογία έναντι της πρωτοβουλιών όπως η Nofap να αντληθεί από τα επιστημονικώς επιβεβαιωμένα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας: την απελευθέρωση ενδορφινών (ορμόνες της ευτυχίας), την ανακούφιση από το άγχος, τον καλύτερο ύπνο, τη βαθύτερη κατανόηση των επιθυμιών μας, ακόμη και τη μείωση του κινδύνου από καρκίνο του προστάτη χάρη στη συχνή εκσπερμάτωση -αν και η σχέση δεν έχει αποκρυσταλλωθεί.

Η ψυχολογία δίνει την απάντηση

Σύμφωνα με τον Δρ Kelly, η επίδραση του συχνού αυνανισμού στην τεστοστερόνη σχετίζεται με τις προσωπικές αντιλήψεις του καθενός για την πράξη της αυτοϊκανοποίησης και πώς αυτές επηρεάζουν την ψυχολογία του.

Αν η πράξη συνοδεύεται από αισθήματα ενοχής για ανηθικότητα, εξαπάτηση της συντρόφου ή παραβίαση θρησκευτικών αρχών, τότε το άγχος και η κατάθλιψη είναι αναμενόμενες καταστάσεις που σταδιακά θα μειώσουν τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Η αποχή που θα απελευθερώσει από τα σχετικά συναισθήματα θα συνδεθεί έτσι με περισσότερη τεστοστερόνη. Όμως αυτή δεν είναι η λύση, επισημαίνει ο Δρ Kelly, προκρίνοντας την καλύτερη κατανόηση και στάση απέναντι στη σεξουαλική μας συμπεριφορά.

Πιθανώς η αποχή να αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για όσους θέλουν να απεξαρτηθούν από την παρακολούθηση πορνό. Σε τέτοιες παθολογικές περιπτώσεις, η διακοπή κάθε σεξουαλικής δραστηριότητας θα βοηθούσε να σπάσει ο φαύλος κύκλος. Εντούτοις, τέτοιες καταστάσεις δεν συνδέονται επ’ ουδενί με ανεδαφικά συμπεράσματα που σχετίζουν τον αυνανισμό με τη μειωμένη τεστοστερόνη, διευκρίνισε ο Δρ Kelly.