σωματικό-βάρος-οι-επιπτώσεις-από-μία-ν-2772
ΥΓΕΙΑ | 26.08.2018 | 17:26

Σωματικό βάρος: Οι επιπτώσεις από μία νύχτα χωρίς ύπνο

Είναι γνωστό εδώ και χρόνια στους επιστημονικούς κύκλους ότι ο ύπνος σχετίζεται άμεσα με τον μεταβολισμό και το σωματικό βάρος. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα, ο λιγοστός και κακής ποιότητας ύπνος μπορεί να επηρεάσει την καύση θερμίδων και να αυξήσει τον ρυθμό συσσώρευσης λίπους στο σώμα.

Σύμφωνα μάλιστα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη στην επιθεώρηση Science Advances, οι επιδράσεις αυτές είναι εμφανείς ακόμη και μετά από μόλις μία νύχτα χωρίς ύπνο.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής συντάκτης της μελέτης, Jonathan Cedernaes, από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τα «αναντικατάστατα οφέλη του ύπνου». «Ο ύπνος δεν βοηθά μόνο να εξοικονομήσουμε ενέργεια, αλλά παίζει πολλαπλούς ρόλους» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παλαιότερη μελέτη του Cedernaes και των συνεργατών του είχε δείξει ότι ακόμη και μια σύντομη περίοδος έλλειψης ύπνου οδηγεί στην κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας φαγητού και στην επιλογή τροφών με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε θερμίδες.

Η νέα μελέτη έρχεται να συμπληρώσει και να ενισχύσει τα ευρήματα αυτά, καθώς υπέδειξε ότι μόλις μία νύχτα χωρίς ξεκούραση επιδρά άμεσα στον βασικό μεταβολισμό και στην ισορροπία λιπώδους και μυϊκής μάζας στο σώμα.

Στο πλαίσιο του σχετικού πειράματος, οι ερευνητές έλαβαν από 15 υγιείς εθελοντές δείγματα λίπους, μυϊκού ιστού και αίματος σε δύο περιπτώσεις: μία αφού οι συμμετέχοντες είχαν κοιμηθεί κανονικά και μία αφού είχαν μείνει άυπνοι όλη νύχτα.

Όταν οι συμμετέχοντες δεν είχαν κοιμηθεί, διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο λιπώδης ιστός τους παρουσίασε μεταβολές ώς προς τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων, με αποτέλεσμα τα κύτταρά τους να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος. Παράλληλα, στους μυς των συμμετεχόντων παρατηρήθηκε μείωση στα επίπεδα πρωτεϊνών που αποτελούν το δομικό συστατικό για την ανάπτυξη και τη διατήρηση της μυϊκής μάζας. Τέλος, η έλλειψη ύπνου οδήγησε σε αύξηση των δεικτών φλεγμονής στο σώμα, η οποία αποτελεί γνωστό παράγοντα για τον διαβήτη τύπου 2.

«Θα ήταν ενδιαφέρον να εξετάσουμε στο μέλλον κατά πόσο μία ή περισσότερες νύχτες καλού ύπνου μπορούν να εξουδετερώσουν τις μεταβολές που παρατηρήσαμε» αναφέρει ο Cedernaes. Επίσης, προσθέτει, θα πρέπει να εξεταστεί αν η διατροφή και η σωματική άσκηση μπορούν να αντισταθμίσουν τις αρνητικές επιδράσεις της έλλειψης ύπνου στον μεταβολισμό.

πηγή: onmed.gr