ποιοι-οι-κίνδυνοι-από-τη-χρήση-της-ηλεκ-20212
ΥΓΕΙΑ | 08.08.2017 | 08:30

Ποιοι οι κίνδυνοι από τη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Το συχνό βούρτσισμα και η χρήση οδοντικού νήματος δεν αρκούν για να εξασφαλίσετε ότι τα δόντια σας θα παραμείνουν υγιή και προστατευμένα από τη φθορά.

Ακόμη και η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, την οποία συνιστούν αρκετοί οδοντίατροι για αποτελεσματικότερο καθαρισμό των δοντιών από μικρόβια και υπολείμματα τροφών, μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών και των ούλων, εάν δεν γίνεται σωστή χρήση.

Οι νέας τεχνολογίας ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες είναι αρκετά ισχυρές, με ορισμένες να φτάνουν ακόμη και τις 8.800 στροφές το λεπτό, οπότε η υπερβολική πίεση ή το βούρτσισμα για περισσότερα από δύο με τρία λεπτά ενδέχεται να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Πιθανές συνέπειες από τη λανθασμένη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι η φθορά του σμάλτου των δοντιών και η έκθεση της ευαίσθητης ρίζας του δοντιού, με αποτέλεσμα τον ισχυρό πόνο, ιδιαίτερα σε πολύ θερμό ή πολύ ψυχρό ερέθισμα. Επίσης, το δυνατό βούρτσισμα μπορεί να οδηγήσει σε υποχώρηση ή συστηματική αιμορραγία των ούλων.

Η υπερβολική πίεση και ταχύτητα κατά τη χρήση της ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας οδηγεί συχνά σε βλάβες, όπως η τριβή των δοντιών και ο τραυματισμός των ούλων, επισημαίνει η οδοντίατρος Beeta Salek-Haddadi, ειδικός σε θέματα Αισθητικής Οδοντιατρικής με έδρα το Λονδίνο.

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Ελβετία το 1954. Θεωρείται πιο αποτελεσματική από την κοινή οδοντόβουρτσα στην αφαίρεση της πλάκας αλλά και στην προστασία από την ουλίτιδα.

Ο Δρ Sameer Patel, διευθυντής της κλινικής Elleven Dental στο Λονδίνο, επισημαίνει ότι δεν ευθύνεται η ίδια η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα για βλάβες που ενδεχομένως θα προκύψουν στα δόντια και τα ούλα, αλλά τα όποια προβλήματα προκύπτουν από την κακή χρήση.

«Σχεδόν κανείς δεν την χρησιμοποιεί σωστά» δηλώνει ο Patel, συμπληρώνοντας πως πρέπει να κρατάμε την ηλεκτρική οδοντόβουρτσα σε γωνία 45 μοιρών, κοντά στην επιφάνεια του δοντιού. Το λάθος που κάνουν οι περισσότεροι είναι να τη χρησιμοποιούν όπως την κοινή οδοντόβουρτσα, πιέζοντας υπερβολικά και κάνοντας απότομες κινήσεις, με τις βλάβες να γίνονται ακόμη πιο πιθανές εάν η βούρτσα είναι πολύ σκληρή.

Εάν χρησιμοποιείτε και εσείς ηλεκτρική οδοντόβουρτσα, ζητήστε από τον οδοντογιατρό σας να σας καθοδηγήσει σχετικά με την ορθή χρήση της και πάντα ανάλογα με τις δικές σας ανάγκες και με βάση υπάρχουσες βλάβες σε δόντια και ούλα.

πηγή: Mail Online

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.