πισ-κατά-πλεύρη-λάθος-η-κατάργηση-συντ-934315
ΥΓΕΙΑ | 17.11.2022 | 16:11

ΠΙΣ κατά Πλεύρη: Λάθος η κατάργηση συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου

Την αντίθεσή τους στην κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου την οποία εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εκφράζουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας. Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, θεωρεί ότι δεν οφείλεται σε αυτήν το μειωμένο ενδιαφέρον των πολιτών. Η συνταγογράφηση δεν αποτελεί αυτόνομη πράξη αλλά μέρος της κλινικής εξέτασης.

Σε ανακοίνωσή του, μάλιστα τονίζει, την ανάγκη του ετήσιου αντιγριπικού εμβολίου για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, τους χρόνια και σοβαρά πάσχοντες και όσα άτομα φροντίζουν παιδιά και ηλικιωμένους ή διαμένουν σε κλειστές δομές.

Πέρα από τις ευπαθείς ομάδες, το αντιγριπικό εμβόλιο συνίσταται και για όλο τον πληθυσμό με σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

ΠΙΣ: Λάθος η κατάργηση συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου

Υπενθυμίζεται ό,τι όπως αναφέρει σε σχετική εγκύκλιο η Εθνική επιτροπή Εμβολιασμών, h συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου πρέπει να εφαρμόζεται συστηματικά και κατά προτεραιότητα σε

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω

Παιδιά (6 μηνών και άνω)

Eνήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:

Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.

Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή

Ανοσοκαταστολή

Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης.

Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.

Άστεγοι.

Κτηνίατροι

Εμβόλιο κατά της COVID-19

Σε ό,τι αφορά το εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι σημαντικό να γίνονται οι αναμνηστικές δόσεις από τους πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις τις οποίες έχει θέσει η ιατρική επιστήμη με τη συμβουλή του θεράποντος ιατρού.

Όπως ανακοινώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), η παραλλαγή BQ.1 του κορωνοϊού θα μολύνει το 80% του πληθυσμού της Ευρώπης μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο. Με το ECDC να χαρακτηρίζει την μετάλλαξη BQ.1, «ως «ιδιαίτερα σημαντική» και το χειμώνα να είναι ήδη εδώ, είναι σημαντικό να θωρακιστούν παιδιά και ενήλικες με τα απαραίτητα αναμνηστικά εμβόλια ώστε να αποφευχθούν σοβαρές νοσήσεις και ανάγκη για νοσηλεία.

ΙΣΑ: Κανένα φάρμακο και εμβόλιο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Ατο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, όπου σε σχετική ανακοίνωσή υπογραμμίζει ότι η συνταγογράφηση εμβολίου αποτελεί μέρος αποκλειστικά, της ιατρικής πράξης.

Ο ΙΣΑ εκτιμά ότι υπάρχει κίνδυνος, για τη Δημόσια υγεία, καθώς μόνο ο θεράπων γιατρός, μπορεί να εκτελέσει ιατρικές πράξεις και να αξιολογήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Οποιαδήποτε ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή.