Π. Γαργαλιάνος για κολχικίνη: Σε μερικές ημέρες θα αρχίσουν να εντάσσονται στη μελέτη ασθενείς σε κεντρικά νοσοκομεία

Σημαντικά ζητήματα ιατρικού, οικονομικού, και δεοντολογικού περιεχομένου έθιξαν επιστήμονες υγείας, επιχειρηματίες, οικονομολόγοι, και διεθνολόγοι όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού στην πρώτη ψηφιακή ημερίδα «Πανδημίες και παγκόσμια διαχείριση κρίσεων υγείας: Η περίπτωση του κορονοϊού».

Για την ελληνική πρόταση, στον αγώνα ανεύρεσης θεραπειών, που ακούει στο όνομα κολχικίνη μίλησε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων και μέλος της επιτροπής Διαχείρισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Γαργαλιάνος-Κακολύρης.

«Μια πανδημία απο αναπνευστικο ιό είχαμε να αντιμετωπίσουμε απο το 1918. Η συγκεκριμένη πανδημία καλεί όλους τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο σεβόμενοι τις οδηγίες των αρχών. Η Ελλάδα ως χώρα έχει μία καλή πορεία λόγω των μέτρων που ελήφθησαν έγκαιρα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: Μη υπάρχουσας θεραπείας, πρέπει να ακολουθούμε ευλαβικά τις Αρχές μένοντας σπίτι. Πρέπει να προφυλάξουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. Κάποια στιγμή, είμαι σίγουρος θα κοιτάξουμε το μέλλον με αισιοδοξία».

Σε ερώτηση για τις υπό διερεύνηση θεραπείες είπε ότι πέραν της χλωροκίνης που δοκιμάζεται υπάρχει και μία καινούργια πρόταση, ελληνική, που ακούει στο όνομα κολχικίνη. «Εμείς, ως Ελλάδα, καταθέσαμε μελέτη στην ανοιχτή επικοινωνία του PUB MED που είναι το διεθνές δίκτυο αναφορών μέσω του Ελληνικού Περιοδικού Καρδιολογίας, η οποία αφορά στην προσθήκη της κολχικίνης, πέραν της συνήθους θεραπείας που μέχρι ώρας περιλαμβάνει την χλωροκίνη, σε ειδικές ομάδες ασθενών».

Σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γαργαλιάνος δήλωσε ότι σε μερικές ημέρες θα αρχίσουν να εντάσσονται στη μελέτη ασθενείς σε κεντρικά νοσοκομεία της χώρας και ότι πρόκειται για ένα φάρμακο που μέχρι τώρα χρησιμοποιείται για αρθρίτιδες και καρδιακές παθήσεις.

ΥΓΕΙΑ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΚΟΛΧΙΚΙΝΗ


ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!