Όμικρον μετάλλαξη: Τα συμπτώματα του πρώτου 48ωρου
Η μετάλλαξη Όμικρον έχει σπείρει την ανησυχία στην Ευρώπη. Νωρίτερα ο ΠΟΥ Ευρώπης ενημέρωσε πως αναμένεται να υπάρξει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στην περιοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν τα στοιχεία που αφορούν τα συμπτώματα της μόλυνσης το πρώτο 48ωρο. Όπως φαίνεται είναι τελείως διαφορετικά από τα συμπτώματα τα οποία εκδηλώνει κάποιος που νόσησε με άλλα στελέχη, καθώς σε αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται ο πυρετός, η ανοσμία ή η αγευσία.
Πλέον τα συμπτώματα θυμίζουν ένα κοινό κρυολόγημα.

Όμικρον μετάλλαξη: Αναλυτικά:
- Ρινική καταρροή
- Ξηρό λαιμό
- Πονοκέφαλο
- Κόπωση
- Φτέρνισμα
Όπως εξήγησε σε εκδήλωση του ΕΚΠΑ ο καθηγητής, Νίκος Σύψας, μπορεί κάποιος να νοσήσει με κοροναϊό ακόμα κι αν δεν εμφανίσει πυρετό. Πρόσθεσε ότι αν κάποιος έχει συμπτώματα απλού κρυολογήματος θα ήταν καλό να κάνει ένα μοριακό τεστ και ύστερα να προχωρήσει σε οποιαδήποτε κοινωνική συνάθροιση εφόσον το τεστ είναι αρνητικό.
Όμικρον μετάλλαξη: Τα νεότερα για τη θεραπεία του κορωνοϊού
Στο θέμα της θεραπείας του κοροναϊού, αναφέρθηκε στην ίδια εκδήλωση ο καθηγητής Στέλιος Λουκίδης.
Ο κ. Λουκίδης ξεκαθάρισε ότι η θεραπεία της νόσου πρέπει να χωριστεί σε δύο φάσεις. Η μία είναι στο σπίτι που δυστυχώς γίνεται μία καταστρατήγηση φαρμάκων και παρεμβάσεων και η δεύτερη αφορά την αντιμετώπιση μέσα στο νοσοκομείο.
Ιδανική θεραπεία όπως είπε, δεν υπάρχει. Μέσα στο νοσοκομείο αυτό που κάνουμε είναι καλύτερη οξυγονοθεραπεία και με το σωστό τρόπο χρήσης των φαρμάκων βλέπουμε καλύτερα αποτελέσματα.
Στο θέμα της θεραπείας και των μονοκλωνικών αντισωμάτων ο Νίκος Σύψας υπογράμμισε ότι τα αντιικά φάρμακα δεν επηρεάζονται από τη μετάλλαξη Όμικρον. «Η Όμικρον έχει σχεδόν 50 μεταλλάξεις αλλά και οι 30 εμφανίζονται στην πρωτεϊνη ακίδα. Τα αντιικά φάρμακα έχουν ένζυμα και δεν αναμένουμε να έχουμε σημαντικές αλλαγές στην αποτελεσματικότητα.
Προτεινόμενα άρθρα
31.03.2026 | 12:45





