οενγε-εμπαιγμός-οι-οδηγίες-του-υπ-υγεί-736156
ΥΓΕΙΑ | 15.09.2020 | 13:56

ΟΕΝΓΕ: Εμπαιγμός οι οδηγίες του υπ. Υγείας για τις δομές ψυχικής υγείας (φωτο)

“Μόνο αγανάκτηση και οργή προκαλούν οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης ότι από την πρώτη στιγμή της επιδημίας πήρε όλα τα αναγκαία προληπτικά μέτρα για τις μονάδες ψυχικής υγείας.”, τονίζει ο ΟΕΝΓΕ. Μάλιστα παραθέτει και σχετικές φωτογραφίες από την Ψυχιατρική κλινική του Θριάσιου Νοσοκομείου την επομένη της εφημερίας.

Ειδικότερα, ο ΟΕΝΓΕ αναφέρει στην ανακοίνωση του ότι: “Με εξαίρεση την αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και την απαγόρευση του επισκεπτηρίου, η κυβέρνηση δεν πήρε κανένα απολύτως μέτρο για τις ψυχιατρικές κλινικές στις οποίες σταθερά νοσηλεύεται πολύ μεγαλύτερος αριθμός ασθενών από τον προβλεπόμενο. Αδιάψευστος μάρτυρας τα ράντζα που πλημμυρίζουν τους διαδρόμους των κλινικών μετά από κάθε γενική εφημερία.

Κανένα απολύτως μέτρο για την ανάπτυξη και τη στελέχωση των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας (Κέντρα Ημέρας, Κέντρα Ψυχικής Υγείας, Κινητές μονάδες, Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων) ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη παρακολούθηση των ατόμων με ψυχικές διαταραχές.

Κανένα απολύτως μέτρο για την ανάπτυξη του αναγκαίου αριθμού δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα) ώστε να καλύπτεται το σύνολο των αναγκών, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να λιμνάζουν στα τμήματα οξέων περιστατικών.

Η υποτιθέμενη «επικαιροποίηση των μέτρων πρόληψης για την προστασία της δημόσιας υγείας και την  αντιμετώπιση  κρουσμάτων  ασθενών  με  κοροναϊό  στις  Μονάδες Ψυχικής Υγείας της χώρας», είναι καθαρός εμπαιγμός.

Σχέδια επί χάρτου χωρίς να έχουν εξασφαλιστεί οι προϋποθέσεις εφαρμογής των οδηγιών.

Έξι μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας, η κυβέρνηση και το υπουργείο «αντιλήφθηκαν» επιτέλους την αναγκαιότητα να γίνονται τεστ σε όλους τους ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στις ψυχιατρικές κλινικές, αυτό  δηλαδή που από την πρώτη στιγμή ζητούσε η Ομοσπονδία και συστήνανε οι νοσοκομειακές επιτροπές λοιμώξεων.

Έξι μήνες μετά, η κυβέρνηση και το υπουργείο αντιλήφθηκαν την αναγκαιότητα για την ύπαρξη ειδικών θαλάμων στους οποίους θα νοσηλεύονται τα νεοεισερχόμενα περιστατικά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ. Μόνο που καμία σχετική ενέργεια από την κυβέρνηση και το υπουργείο δεν έχει γίνει για την εξεύρεση χώρων και τη διαμόρφωση αυτών των θαλάμων. Μάλιστα στη σχετική οδηγία του Υπουργείου Υγείας αναφέρεται ότι θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα ώστε να εξασφαλιστούν οι αντίστοιχοι θάλαμοι. Αλήθεια από ποιόν ζητάει το υπουργείο να μεριμνήσει για αυτό; Είναι ή δεν είναι ευθύνη του κράτους, της κυβέρνησης και του Υπουργείου Υγείας να το εξασφαλίσουν; ΄Η μήπως εμπίπτει και αυτό στο πεδίο της «ατομικής ευθύνης»;

Το παράδειγμα της γενικής εφημερίας της Ψυχιατρικής Κλινικής του Θριάσιου Νοσοκομείου στις 11/09, που κάθε άλλο παρά η εξαίρεση στον κανόνα είναι, αποκαλύπτει το μέγεθος της κυβερνητικής υποκρισίας. Την επόμενη μέρα της εφημερίας ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών ήταν 30, σε μία κλινική δυναμικότητας 19 κλινών.

Όλοι οι ασθενείς που έκαναν εισαγωγή (συνολικά 10) υποβλήθηκαν σε τεστ. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ειδικοί θάλαμοι για την παραμονή των νεοεισερχόμενων ασθενών μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, (2-3 μέρες), δεσμεύτηκαν 4 από τους 10 θαλάμους που διαθέτει η κλινική, με αποτέλεσμα οι υπόλοιποι ασθενείς να νοσηλεύονται στους διαδρόμους της κλινικής που πλημμύρισε με ράντζα. Ένας τετράκλινος θάλαμος μετατράπηκε σε εξάκλινο και οι εργαζόμενοι χρειάστηκε να παίξουν τέτρις για να χωρέσουν 6 κρεβάτια. Ούτε λόγος για την τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων μεταξύ των κρεβατιών. Ο χώρος δε διαστέλλεται με την αυταπάρνηση των εργαζομένων!

Ένας μάλιστα από τους ασθενείς, ένας έφηβος 17 χρονών, ο οποίος θα έπρεπε να νοσηλεύεται σε δομή για εφήβους, διακομίστηκε από δομή φιλοξενίας ανηλίκων που είναι σε καραντίνα από τις 2/9. Τόσο ο ΕΟΔΥ όσο και η Πολιτική Προστασία δήλωσαν αναρμόδιοι όταν ρωτήθηκαν για το πρωτόκολλο διαχείρισης φιλοξενούμενων σε δομή που είναι σε καραντίνα και χρήζουν νοσηλείας σε νοσοκομείο για άλλες αιτίες και όχι για λοίμωξη από Covid-19.

Όσο για τις συστάσεις του Υπουργείου Υγείας να παραπέμπονται οι ασθενείς σε κατάλληλες δομές ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, μήπως μπορεί  η αρμόδια υπουργός να μας πει πόσοι από τους ασθενείς που κάνουν αίτηση να ενταχθούν σε δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης γίνονται δεκτοί και πόσους μήνες χρειάζεται να περιμένουν  μέχρι να μεταβούν στη δομή όσοι τελικά από αυτούς γίνουν δεκτοί;

Ας αφήσουν κατά μέρος τις ευχαριστίες. Από τη μία η Υφυπουργός Υγείας ξεκινάει και τελειώνει με τις οφειλόμενες ευχαριστίες στους εργαζόμενους στις δομές ψυχικής υγείας για την αποτελεσματική προστασία των ασθενών και από την άλλη εμμέσως πλην σαφώς μας κουνάει το δάκτυλο για την μακροχρόνια παραμονή των ασθενών σε αυτές τις δομές.

Πως αλλιώς μπορούν να εκληφθούν οι συστάσεις να «αξιολογούνται τακτικά οι ασθενείς» και να «δίνεται εξιτήριο όταν υπάρχει ένδειξη». Τι ακριβώς εννοούν;; Ότι για τα ράντζα και τη μακροχρόνια παραμονή των ασθενών στα τμήματα οξέων ευθύνονται οι γιατροί που δεν αξιολογούν τακτικά τους ασθενείς και δεν δίνουν εξιτήριο σε όσους έχουν ένδειξη;

Ως εδώ!

Απαιτούμε:

Άμεσα να αξιοποιήσει η κυβέρνηση το σύνολο των υπαρχουσών ψυχιατρικών κλινικών. Να αναπτυχθούν και να στελεχωθούν με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό οι ψυχιατρικές κλινικές που υπολειτουργούν ώστε να ενταχθούν πλήρως στο πρόγραμμα των εφημεριών.

Να σταματήσει η προνομιακή μεταχείριση και να ενταχθούν πλήρως στο πρόγραμμα των εφημεριών οι Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές του Λεκανοπεδίου (Αττικό και Αιγινήτειο). Είναι απαράδεκτο την ώρα που οι ψυχιατρικές κλινικές του λεκανοπεδίου είναι πλημμυρισμένες με ράντζα να υπάρχει πλαφόν στον αριθμό των ακούσιων περιστατικών που νοσηλεύονται στις Πανεπιστημιακές Ψυχιατρικές Κλινικές.

Με ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης να υπάρξει σχέδιο και να εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός ξεχωριστών ειδικών θαλάμων με το αναγκαίο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό, που θα αναλαμβάνει αποκλειστικά την παρακολούθηση και τη νοσηλεία των νεοεισερχόμενων ασθενών μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του τεστ. Να εξασφαλιστούν ξεχωριστοί ειδικοί θάλαμοι για την νοσηλεία των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων Covid-19 ασθενών που χρήζουν νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική.

Ανάπτυξη και στελέχωση ενός ενιαίου, αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν ολοκληρωμένου δικτύου δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας ψυχικής υγείας, στελέχωσή τους με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων και του αναγκαίου αριθμού δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης (ξενώνες, οικοτροφεία, προστατευόμενα διαμερίσματα).

Επίταξη και ένταξη στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας των ψυχιατρικών δομών του ιδιωτικού τομέα.”

Δείτε την εικόνα της Ψυχιατρικής κλινικής του Θριάσιου Νοσοκομείου την επομένη της εφημερίας: