Ο κορωνοϊός χτυπάει πλέον και παιδιά -Παπαευαγγέλου: Κανείς δεν είναι άτρωτος - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
4
Φεβρουάριος
Back

Ο κορωνοϊός χτυπάει πλέον και παιδιά -Παπαευαγγέλου: Κανείς δεν είναι άτρωτος

Ολοένα και μικρότερες ηλικίες, ακόμη και παιδιά, πλήττει πλέον η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Ο μέρος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι πλέον τα 23 έτη, δηλαδή μειώθηκε κατά μία 10ετία σε μία εβδομάδα.

«Κανείς δεν είναι άτρωτος» τόνισε η καθηγήτρια Παιδικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση, εξηγώντας ότι οι νοσηλείες αφορούν όλο και περισσότερο τις μικρότερες ηλικίες.

Ο κύριος όγκος των κρουσμάτων αφορά στις ηλικίες 15-24 ετών. Μικρή αύξηση διαπιστώνεται στους 35-55, χωρίς να επηρεάζεται η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών, γεγονός που αποδίδεται στον εμβολιασμό.

Στην αύξηση των κρουσμάτων συνέβαλε η χαλάρωση μέτρων ατομικής προστασίας, ο συνωστισμός στη βραδινή διασκέδαση αλλά και η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα. Ο συνωστισμός στη βραδινή διασκέδαση έπαιξε επίσης σημαντικό ρόλο. Οι ασθενείς κυρίως νοσούν στο σπίτι, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει έκρηξη νοσηλειών στο 4ο κύμα.

Ωστόσο, ο κίνδυνος παραμένει, ιδιαίτερα σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, όπου τα κρούσματα ενδέχεται να επηρεάσουν και τους άνω των 55 ετών. Ως εκ τούτου, συστήνεται ο εμβολιασμός τόσο στις μεγαλύτερες ηλικίες, όσο και στους νέους, πριν τις διακοπές.

Ο ρόλος της μετάλλαξης Δέλτα

Στη χώρα μας έχουν ταυτοποιηθεί, με βάση τα τελευταία στοιχεία 121 δείγματα της μετάλλαξης Δέλτα, που εκτιμάται ότι θα καταστεί κυρίαρχη στη χώρα μας αλλά και παγκοσμίως.

Το 84% των εγχώριων κρουσμάτων με μετάλλαξη Δέλτα αφορούσαν πολίτες ελληνικής εθνικότητας. Η πλειοψηφία είχαν συμπτώματα και το 13% χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Κανείς από όσους χρειάστηκε να νοσηλευτούν δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Τρία βρέφη στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου νοσηλεύονται με κορωνοϊό ένα βρέφος μόλις 23 ημερών και δύο ακόμα 13 μηνών και δύο ετών.

Τα βρέφη έχουν ήπια συμπτώματα. Η εισαγωγή τους στο νοσοκομείο κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω της μικρής ηλικίας τους, προκειμένου να έχουν την κατάλληλη παρακολούθηση από το ιατρικό προσωπικό.

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!