Κυριακή
28
Μάι
Back

Νέα εφεύρεση για να επαναχρησιμοποιούμε τις μάσκες μιας χρήσης

Μια νέα τεχνολογία που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριδας (USF) ίσως αποτελέσει το κλειδί ώστε να μπορούμε να επαναχρησιμοποιούμε με ασφάλεια τις μάσκες μιας χρήσης.

Σε δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Environment Science & Technology» οι ερευνητές έδειξαν ότι η τεχνολογία απολύμανσης που ανέπτυξαν και για την οποία έχουν καταθέσει αίτημα για κατοχύρωση πατέντας, μπορεί να αποκαταστήσει την αρχική αποτελεσματικότητα φιλτραρίσματος μιας μάσκας Ν95 σε ποσοστό της τάξεως του 95%, ακόμη και μετά από 15 κύκλους εφαρμογής της.

Πως λειτουργεί

Στην ουσία αυτή η νέα τεχνολογία εξουδετερώνει τα παθογόνα που βρίσκονται επάνω στη μάσκα και ταυτοχρόνως αποκαθιστά τα ηλεκτροστατικά φορτία της. Δεν είναι θερμική μέθοδος, γεγονός που σημαίνει ότι δεν απαιτεί αύξηση της θερμοκρασίας για να λειτουργήσει ενώ παράλληλα δεν απαιτεί τη χρήση χημικών, γεγονός που την καθιστά ασφαλή και εύκολη στη χρήση.

Μπορεί να εφαρμοστεί πολλαπλές φορές ενώ είναι ασφαλέστερη από την υπεριώδη ακτινοβολία και ελάχιστα ενεργοβόρα – απαιτεί μόλις 1,25 watts ηλεκτρικής ισχύος.

Προστατεύει και το περιβάλλον

«Αναμένεται να επιτευχθεί μείωση της τάξεως του 90% για κάθε χρήστη. Αν υποθέσουμε ότι το 10% του πληθυσμού ανά τον πλανήτη θα κάνει χρήση της τεχνολογίας μας, συνολικά θα απορρίπονται τέσσερα ως πέντε δισεκατομμύρια λιγότερες μάσκες στο περιβάλλον ετησίως» ανέφερε η επικεφαλής των ερευνητών Γιν Ζονγκ, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του USF και προσέθεσε:

«Με τον τρόπο αυτό θα γλιτώσουμε από τουλάχιστον 24 εκατομμύρια τόνους ρύπανσης από πλαστικά κάθε χρόνο και θα μειώσουμε την ποσότητα χημικών που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση των μασκών προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον».

Πηγή USF

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!