Μόσιαλος για εμβόλιο: Γιατί καθυστερεί ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων;
Σχόλιο σχετικά με την καθυστέρηση που παρατηρείται σε ότι αφορά την έγκριση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech από τον Ευρωπαικό Οργανισμό Φαρμάκων έκανε μέσω ανάρτησής του ο καθηγητής Πολιτικής Υγείας του LSE Ηλίας Μόσιαλος.
Συγκεριμένα, ο κ. Μόσιαλος αναφέρει:
Ο οργανισμός για την έγκριση φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας της Αγγλίας (MHRA) έδωσε έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. O οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) θα συνεδριάσει για να αποφασίσει στις 10 Δεκεμβρίου.
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.
Προκύπτουν δύο σημαντικά ερωτήματα:
1. Γιατί ο EMA δεν μπορεί να ορίσει την συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής του FDA; Κανονικά θα μπορούσε και νωρίτερα. Οι Άγγλοι, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν τα ίδια ακριβώς στοιχεία.
2. Γιατί δεν ορίζουν μια σαφή ημερομηνία; Είμαστε σε πανδημία, δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες.
Νομίζω η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει άμεσα παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν έχει συγκεκριμένο λόγο ο ΕΜΑ για την καθυστέρηση τότε να τον ανακοινώσει.
Αν ο λόγος είναι επιστημονικός όλοι θα κατανοήσουμε γιατί θέλουν να συνεδριάσουν αργότερα. Αν δεν είναι τότε πρέπει να επέμβει άμεσα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.γ
Προτεινόμενα άρθρα
11.04.2026 | 23:30
11.04.2026 | 20:59
11.04.2026 | 19:56






