Κούβελας: Δεν πεθαίνουμε λόγω λοίμωξης -Προέχει το φάρμακο και ακολουθεί το εμβόλιο

Ο καθηγητής φαρμακολογίας στο ΑΠΘ Δ. Κούβελας δεν είναι η πρώτη φορά που ήταν κριτικός απέναντι στην τακτική υπέρ των εμβολίων.

«Το κόστος του λοκντάουν είναι 4,5 δις. το μήνα. Μπροστά σε αυτό, τα 10 εκατ. του φαρμάκου είναι ελάχιστος αριθμός. Ο εμβολιασμός δεν είναι φθηνός. Δε θέλω να θεωρηθεί ότι είμαι κατά των εμβολίων. Δείτε όμως τους αριθμούς: Είμαστε 11 εκατ. στην Ελλάδα. Το εμβόλιο κοστίζει 40 ευρώ για τον καθένα. Αρα, 440 εκατ. θα χρειαστούν για τους εμβολιασμούς. Το ¼ της δαπάνης δηλαδή θα δίναμε για το φάρμακο, αλλά αυτά τα δίνουμε σε ένα εμβόλιο που έχει 0,15% θνητότητα. Και ρωτάω: Στην υποσαχάρια Αφρική θα έχουν να πληρώσουν για αυτό το εμβόλιο; Τι θα γίνει εκεί; Το φάρμακο με οτιδήποτε κι αν συγκριθεί έχει τεράστια οικονομική αξία.

Υπάρχουν όμως κι άλλα σημαντικά θέματα. Αυτοί που έχουν αλλεργίες ή οι ευπαθείς ομάδες. Θα έπρεπε να ξέρουμε ποιος είναι ευπαθής από τον ηλεκτρονικό φάκελο, κάτι που όμως στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Ποιος ξέρει αν είμαι σε ευπαθή ομάδα; Έχουμε τεράστιες δυσκολίες για το εμβόλιο. Ποιος θα κάνει το εμβόλιο; Είπαν ότι θα στήσουν διάφορα κέντρα και θα το κάνουν ή στα διόδια! Είναι δυνατόν; Εδώ πρέπει να το κάνει ένας γιατρός που ξέρει».

Συνέχισε λέγοντας σημαντικές πληροφορίες για το θέμα του ιού:

«Αυτό που ξέρουμε για τον ιό είναι πως δεν πεθαίνουμε λόγω λοίμωξης. Εχουμε 2 αιτίες, η πρώτη είναι η υπερανοσιολογική αντίδραση, σαν μια αλλεργία, ο οργανισμός παράγει κυτοκίνες και πεθαίνουμε από αυτό και ο δεύτερος το ότι μας οδηγεί στο να κάνουμε θρομβώσεις. Δε μας σκοτώνει η λοίμωξη, αλλά η αντίδραση του οργανισμού στην λοίμωξη. Με το εμβόλιο, αν έχουμε διπλή παραγωγή αντιγόνων και αντισωμάτων, είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε αποτέλεσμα;».

Τι θα έκανε αν ήταν στην επιτροπή:

«Προσωπικά θα πίεζα στον ΕΟΦ να γίνει άμεσα τροφοδοσία στο φάρμακο. Πρέπει να μειωθεί η βλάβη, να πεθάνουν οι λιγότεροι κατά το δυνατόν. Στην Ευρώπη δεν έχει πάρει άδεια τα εμβόλια ακόμη. Η Ευρώπη κρατά μια συνεπή στάση. Δεν πρέπει να τα κάνουμε τσαπατσούλικα στους υγιείς. Θα περιμένω να δω. Όσοι διαφοροποιηθούν πρέπει να καταθέσουν ένα report, στο οποίο θα καταθέσουν τους λόγους της διαφοροποίησης. Για να μην παρεξηγηθώ, πάντως, δεν είναι σκοπός μου να γίνω μέλος της επιτροπής. Οι επιτροπές δεν κυβερνάνε ποτέ. Την τελική άποψη την έχει η εκτελεστική εξουσία. Η επιτροπή κάνει απλά μια εισήγηση, ο υπουργός μπορεί να την τροποποιήσει, τα πρακτικά έπρεπε να είναι διαθέσιμα. Να ξέρουμε τι ψήφισε ο καθένας».

ΥΓΕΙΑ, ΕΜΒΟΛΙΟ, ΦΑΡΜΑΚΟ, ΚΟΥΒΕΛΑΣ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!