Κορωνοϊός-Ξάνθη: Πάνω από 100 άτομα εξετάστηκαν μέσω του «drive through testing»

Περισσότεροι από 100 άνθρωποι εξετάστηκαν με απλές διαδικασίες μέσα στο αυτοκίνητό τους, μέσω του «drive through testing», που ξεκίνησε να εφαρμόζει πιλοτικά ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στην Ξάνθη.

Το «drive through testing», που αρχικά θα λειτουργεί για κάποιες ώρες ημερησίως στο 3ο χλμ. Ξάνθης – Καβάλας, αναμένεται να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, επιτρέποντας στους πολίτες να δίνουν δείγμα άμεσα, χωρίς να χρειαστεί να εξέλθουν από το όχημά τους. Πρόκειται για τη διαδικασία λήψης δειγμάτων ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος από πολίτες, με δειγματοληψία που πραγματοποιείται στο δρόμο, από ειδικά κλιμάκια του ΕΟΔΥ.

Όπως τονίζουν οι αρμόδιοι φορείς του ΕΟΔΥ, με τη μέθοδο αυτή, δεν θα υπάρχει καθυστέρηση και αναμονή για τους πολίτες που θα εξυπηρετούνται μέσα στα αυτοκίνητά τους , σε χρόνο που δεν θα υπερβαίνει τα δύο λεπτά.

Η λειτουργία drive-through εργαστηριακού ελέγχου για τον κορονοϊό εφαρμόστηκε στο εξωτερικό από χώρες της Ευρώπης αλλά και στις ΗΠΑ, για την αποσυμφόρηση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και την αποφυγή επιμόλυνσης τόσο των νοσηλευτικών εγκαταστάσεων όσο και ασθενών με άλλες ασθένειες-εκτός λοίμωξης COVID-19.

Λειτουργία drive-intesting προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων- ECDC (25/3/2020) ως εναλλακτικός τρόπος μαζικού ελέγχου, όπως και η κατ’ οίκον λήψη δείγματος από τον ίδιο τον ασθενή (home-basedself-sampling) και εφαρμόζεται σε ευρωπαϊκές χώρες και στη Νότιο Κορέα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας υλοποιεί αντίστοιχο ευρωπαϊκό πρόγραμμα (μέσω ΕΣΠΑ) με την συνδρομή της Ευρωπαικής Ένωσης, με Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ) κατάλληλα στελεχωμένες και ήδη περισσότερα από 250 οχήματα με εκπαιδευμένα στελέχη, δραστηριοποιούνται σε όλη την Επικράτεια με σκοπό τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού σε ύποπτα ή πιθανά κρούσματα κορωνοϊού COVID-19, χωρίς να απαιτείται η μετάβαση του ασθενούς στο νοσοκομείο. Οι κινητές αυτές μονάδες συνδράμουν σημαντικά στον εργαστηριακό έλεγχο και την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου COVD-19.

ΥΓΕΙΑ, ΤΕΣΤ, ΞΑΝΘΗ, ΚΟΡΟΝΟΙΟΣ, ΕΟΔΥ


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!