Κορωνοϊός: Jonhson & Johnson και AstraZeneca φρενάρουν τους εμβολιασμούς στη Ελλάδα - Aftodioikisi.gr
Σάββατο
2
Ιούλιος
Back

Κορωνοϊός: Jonhson & Johnson και AstraZeneca φρενάρουν τους εμβολιασμούς στη Ελλάδα

Χαμηλώνει σημαντικά ο πήχης των προσδοκιών για το χτίσιμο ενός ικανοποιητικού τοίχους ανοσίας μέσα στον Ιούνιου στην Ελλάδα, καθώς το στοίχημα της Κυβέρνησης ότι θα επιτυγχάναμε 4 εκατομμύρια χορηγήσεις εμβολίων μέσα στον εν λόγω μήνα δεν φαίνεται να κερδίζεται. Η εταιρεία Jonhson & Johnson, στο μονοδοσικό εμβόλιο της οποίας έχει βασιστεί η αισιοδοξία για περίπου 1 εκατομμύριο πλήρως εμβολιασμένων πολιτών, δεν έχει δεσμευτεί για τις αντίστοιχες παραδόσεις, ενώ την ίδια ώρα οι πολίτες φαίνεται να μην θέλουν να εμβολιαστούν και με το εμβόλιο της AstraZeneca.

 Όπως ανακοίνωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, σε σχέση με τις παραδόσεις των εμβολίων, η Pfizer για το μήνα Ιούνιο θα παραδώσει 2.070.900 δόσεις, η εταιρία Moderna 308.400 δόσεις και η εταιρεία AstraΖeneca κυμαίνεται μεταξύ των 400.000 και τον 500.000 δόσεων. “Η εταιρεία Johnson & Johnson έδωσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- και από εκεί λάβαμε τα στοιχεία- ένα εύρος παραδόσεων, λέγοντας ότι θα συγκεκριμενοποιήσει τις παραδόσεις τις επόμενες ημέρες”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Θεμιστοκλέους.
Στιγμιότυπο από εμβολιαστικό κέντρο στην Ηρακλειά
Στιγμιότυπο από εμβολιαστικό κέντρο στην Ηρακλειά  AP

Με βάση τα δεδομένα αυτά για τον Ιούνιο είναι δεδομένο ότι θα εμβολιαστούν σίγουρα περί τους 2,5-2,6 εκατομμύρια πολίτες, όπως διαπιστώνεται από τις χορηγήσεις εμβολίων mRNA (Pfizer και Moderna) καθώς και κάποιες από AstraZeneca. Ο στόχος για 4 εκατομμύρια εμβολιασμούς θα επιτυγχάνονταν αν είχαμε και τα περίπου 1 εκατομμύριο εμβόλια που αναμέναμε από τη Johnson & Johnson αλλά και από τη μη ακύρωση εμβολιασμών με AstraZeneca.

Η εξέλιξη αυτή ακυρώνει το αφήγημα της Κυβέρνησης για επίτευξη ενός σημαντικού τοίχους ανοσίας μέσω εμβολιασμών σε περισσότερους από το 50% του ελληνικού πληθυσμούς, με πάνω από το 35% να έχουν πλήρη ανοσία.

Σύμφωνα με τα χθεσινά επίσημα στοιχεία από την πρώτη μέρα που ξεκινήσαμε έχουν πραγματοποιηθεί περί τους 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί. Περίπου 3.650.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό της τάξης του 35%, και περίπου 2.060.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό που προσεγγίζει το 20%.

Στιγμιότυπο από εμβολιαστικό κέντρο στην Ηρακλειά
Στιγμιότυπο από εμβολιαστικό κέντρο στην Ηρακλειά  AP

Ακυρώσεις ραντεβού

Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί πολίτες δεν ολοκληρώνουν τον εμβολιασμό τους ακυρώνοντας το ραντεβού για τη δεύτερη δόση. Σε σχετικό ερώτημα του news247.gr ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι “η σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών- και είναι ισχυρή σύσταση- είναι ο εμβολιασμός με τη δεύτερη δόση να επαναλαμβάνεται με το ίδιο εμβόλιο, εκτός από πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Άρα κάποιος που δεν θα κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου, δεν υπάρχει επιλογή για να κάνει με άλλο εμβόλιο. Όσον αφορά τα στοιχεία δεν είμαι πρόχειρος να σας τα δώσω. Δεν φαίνεται, πάντως, στο σύστημα να έχουμε μεγάλη, αυτό που λέμε, τάση. Αυτοί που έχουν κάνει την πρώτη δόση συνεχίζουν και κάνουν και τη δεύτερη δόση”.

Πέρα από τις ακυρώσεις ραντεβού διαπιστώνεται και μια σχετική άρνηση σε κάποιες περιοχές όσον αφορά στον εμβολιασμό και δη σε νησιά. Οι αναφορές του κ. Θεμιστοκλέους χθες ήταν χαρακτηριστικές σημειώνοντας ότι “σε σχέση με την επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» έχουμε μία πολύ καλή ανταπόκριση μέχρι στιγμής. Το νησί που θα θέλαμε να αποδώσουμε τα εύσημα σήμερα είναι η Κύθνος που έχουμε ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης 93% με μία δόση και 79% πλήρως εμβολιασμένων. Επίσης την καλύτερη μεταβολή στην εμβολιαστική κάλυψη την έχουμε στο νησί της Σύρου, όπου η εμβολιαστική κάλυψη στους πλήρως εμβολιασμένους αυξήθηκε από 12% στο 30%”.

“Θα ήθελα να σημειώσω ότι παραμένει χαμηλή η πληρότητα στα ραντεβού στα εξής νησιά: Σάμο, Νάξο, Κεφαλονιά, Ζάκυνθο και Κάλυμνο” ανέφερε ο γενικός γραμματέας δείχνοντας ότι σε αυτά τα νησιά που αποτελούν σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς η συνολική ανοσία δεν θα επιτευχθεί.

Γιώργος Σακκάς

πηγή: news247.gr

ΕΓΓΡΑΦΗ NEWSLETTER

ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΓΙΑ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ!