κάθε-πότε-πρέπει-να-πλένουμε-τις-πυτζά-12168
ΥΓΕΙΑ | 10.09.2017 | 08:31

Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τις πυτζάμες μας

Ακούστε το άρθρο
Προσθήκη του aftodioikisi.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πετσέτες, σεντόνια, ρούχα, εσώρουχα, ρούχα γυμναστηρίου… Ανάλογα με το είδος του και τη χρήση του, κάθε ύφασμα πρέπει να πλένεται με διαφορετική συχνότητα και σε διαφορετική θερμοκρασία για να εξασφαλίσουμε ότι είναι μυρωδάτο αλλά και απαλλαγμένο από μικρόβια.

Τι ισχύει όμως για τις πιτζάμες μας, τις οποίες φοράμε –ιδανικά– περίπου το ένα τρίτο της ημέρας μας;

«Όλοι κουβαλάμε επάνω μας μικροοργανισμούς που είναι ενδεχομένως επικίνδυνοι για την υγεία μας εάν μεταφερθούν στο λάθος σημείο αλλά και επικίνδυνοι για τους άλλους αν μεταφερθούν σε αυτούς» αναφέρει η Σάλι Μπλούμφιλντ, πρόεδρος του Διεθνούς Επιστημονικού Φόρουμ Οικιακής Υγιεινής (IFH), σύμφωνα με τη βρετανική Guardian. «Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που βάζουμε πλυντήριο, επειδή δεν θέλουμε αυτοί οι μικροοργανισμοί να μεταφερθούν σε άλλους».

Τέτοιοι μικροοργανισμοί είναι για παράδειγμα τα βακτήρια του δέρματος, όπως ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος, ο οποίος αποτελεί συχνή αιτία δερματικών λοιμώξεων. Επίσης, άλλοι πιθανώς επικίνδυνοι μικροοργανισμοί είναι οι μύκητες που προκαλούν το λεγόμενο «πόδι του αθλητή», το κολοβακτήριο εσερίχια κόλι που προκαλεί γαστρεντερικές ενοχλήσεις, καθώς και οι μύκητες που προκαλούν τις άφθες.

Όπως επισημαίνει η Μπλούμφιλντ, ένας παράγοντας-κλειδί για το πόσο συχνά πρέπει να πλένονται τα ρούχα, οι πετσέτες και οτιδήποτε άλλο μέσα στο σπίτι είναι το πόσα άτομα ζουν σε αυτό το σπίτι και το αν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Για παράδειγμα, αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή κάποιος από την οικογένεια είναι άρρωστος, τότε είναι πιο ευάλωτος στα μικρόβια των υπόλοιπων μελών της οικογένειας και επομένως το πλύσιμο πρέπει να είναι πιο συχνό.

Συγκεκριμένα για τις πιτζάμες, η ειδικός αναφέρει ότι το πλύσιμο μία φορά την εβδομάδα είναι αρκετό. Η θερμοκρασία που συνιστά είναι οι 40 ή 60 βαθμοί, κατά προτίμηση με απορρυπαντικό που περιέχει ενεργό οξυγόνο, ώστε να απομακρύνονται όσο το δυνατόν περισσότεροι μικροοργανισμοί.

Τέλος, επισημαίνει ότι δεν πρέπει να «φορτώνουμε» υπερβολικά το πλυντήριο, καθώς το πλύσιμο δεν θα είναι αποτελεσματικό κι έτσι τα μικρόβια θα μεταφερθούν από το ένα ρούχο στο άλλο.

πηγή: onmed.gr

Aftodioikisi News

Η aftodioikisi.gr είναι η βασική Διαδικτυακή πύλη για τους ΟΤΑ, το Δημόσιο και την Εργασία στην Ελλάδα, λειτουργώντας από τον Απρίλιο του 2008 ως πηγή έγκυρης και συνεχούς ροής ενημέρωσης με ειδήσεις και θέματα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Διοίκησης, της Εργασίας, της Ασφάλισης αλλά και γενικότερης επικαιρότητας από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Τον Μάιο του 2010, μόλις δύο χρόνια μετά την έναρξη της λειτουργίας της τιμήθηκε με το δημοσιογραφικό Βραβείο Μπότση. Παράλληλα, αποτελεί κόμβο αμφίδρομης επικοινωνίας μεταξύ πολιτικών, αιρετών της Αυτοδιοίκησης αλλά και επιχειρηματιών με τους πολίτες και τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενώ λειτουργεί ως δίαυλος διαδραστικής ενημέρωσης και επικοινωνίας μεταξύ της Περιφέρειας και του Κέντρου. Καθημερινά δέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέψεις από εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πολιτικούς, αιρετούς της Αυτοδιοίκησης, επιχειρηματίες και, κυρίως, πολίτες που ενδιαφέρονται για τοπικά, εργασιακά, ασφαλιστικά αλλά και για γενικότερα θέματα της επικαιρότητας.